728x90: Bol Ad
Shopping

De beste elektrische fietsen 2019 volgens AD en Fietstest

Door - - Prijs-update: 18 juli 2024 -

Let op! Dit is een testuitslag van 2019. Bekijk hier de meest actuele elektrische fiets testwinnaars 2024.

Heel mooi allemaal, al die glimmende folders en spetterende commercials, maar hoe rijdt die elektrische fiets nou echt? Honderden lezers van het Algemeen Dagblad testten twee dagen lang de nieuwste modellen e-bikes.

AD test 2019; Elektrische stadsfiets


Let op! Dit is een testuitslag van 2019. Bekijk hier de meest actuele elektrische fiets testwinnaars 2024.


Beste uit de Test

De winnaar in deze categorie is geworden: Velo de Ville, CEB 400. Niet iedereen zal het merk Velo de Ville kennen, terwijl het al ruim vijftig jaar fietsen maakt. Testers zijn bijna unaniem lovend over deze stadsfiets. De e-bike rijdt heerlijk, ook je een heuvel op moet. De Velo de Ville heeft een prachtige vormgeving en nette afwerking. Met een 8.0 als rapportcijfer kun je natuurlijk thuiskomen. Niet iedere tester is even lyrisch, maar in grote lijnen zijn de testers zeer te spreken over deze topfiets. Zie hieronder meer deelnemers uit de test.


AD test 2019; Sportieve woon-werk fiets


Let op! Dit is een testuitslag van 2019. Bekijk hier de meest actuele elektrische fiets testwinnaars 2024.


Beste uit de Test

De winnaar in deze categorie is geworden: Sparta M8b. Dertig testers bereden de M8b en bouwden samen aan de hoogste score voor het paradepaardje van Sparta, een fabrikant die pionierde in het elektrische fiets-domein. De e-bike is mooi, degelijk, comfortabel door breed zadel en goed instelbaar. Kritische noten zijn er altijd, maar men is overwegend zeer positief. De Sparta M8b is vooral geknipt voor stedelijk verkeer. Zie hieronder meer deelnemers uit de test.


AD test 2019; Speed pedelec (45 km/uur)


Let op! Dit is een testuitslag van 2019. Bekijk hier de meest actuele elektrische fiets testwinnaars 2024.


Beste uit de Test

De winnaars in deze categorie zijn geworden: Strömer ST3 en Specialized Vado 6.0. Met een speed pedelec kan je 45 km per uur. De speed pedelec onderscheidt zich van brommer en snorfiets doordat het om trapondersteuning gaat: de berijder moet altijd fietsen, ofwel werken, anders stopt de elektrische aandrijving. Voor een speed pedelec is het dragen van een helm verplicht. Strömer ST3; De Strömer heeft een fraaie score behaald in de test en veel testers vonden het geweldig om een rondje te fietsen op deze geweldige machine. Deze speed pedelec is ideaal voor als je werk op grotere afstand is. De ST3 is duur, maar een geweldige ervaring. De rem werkt goed gedoseerd.’ Dat is handig bij deze snelheden (tot 45 km per uur). Ook is er lof voor de wegligging. Op snelheid blijven trillingen uit. Specialized Vado 6.0; Specialized geldt in het segment van de reguliere fietsen als A-merk, en ook hier is de score helemaal in orde. Soepel, stil, stabiel, wendbaar, comfortabel, krachtig, mooi, lekker. Het schakelen gebeurt voor een enkeling iets te luidruchtig. Maar dat is het enige. Zie hieronder meer deelnemers uit de test.


AD test 2019; Elektrische transportfiets


Let op! Dit is een testuitslag van 2019. Bekijk hier de meest actuele elektrische fiets testwinnaars 2024.


Beste uit de Test

De winnaars in deze categorie zijn geworden: Cortina E-U4 Transport en Forza Vieri.
Naast een voorrek of voordrager heeft de ideale transportfiets een stabiel (en dus sterk) frame. De fietsen hebben een comfortabel zadel, verder zijn ze voorzien van een breed stuur en meerdere versnellingen.
Cortina E-U4 Transport; Veel applaus voor winnaar Cortina: het hippe design oogst lof, net als de pittige, krachtige motor. De Cortina is geweldig voor in de stad en een rit op de hei. De panelleden zijn over het algemeen erg te spreken over het display en de verschillende niveaus van ondersteuning. Ook de afwerking van de fiets kan de meeste testers bekoren.
Forza Vieri; De Forza e-bike rijdt zowel lekker met en zonder motor, dat is niet bij elke elektrische fiets het geval. Panelleden vinden de Forza Vieri prima, met een goede uitstraling, maar wel wat zwaar. Ook de bescheiden prijs valt in de smaak. Zie hieronder meer deelnemers uit de test.


AD test 2019; Elektrische familie fietsen


Let op! Dit is een testuitslag van 2019. Bekijk hier de meest actuele elektrische fiets testwinnaars 2024.


Beste uit de Test

De winnaar in deze categorie is geworden: Kettler Quadriga Plus 8. Een family bike, vroeger oneerbiedig 'moederfiets' of 'mamafiets genaamd', is eigenlijk een stadsfiets met wat extra’s. Vooral de ruimte tussen het zadel en stuur (voor een kinderzitje) en een breed stuur maken een e-bike een family bike. De Kettler scoort hoge rapportcijfers en is daarmee winnaar in de categorie family bikes. Niet alleen de prijs van deze fiets is stevig: ook de stabiliteit, de goede ondersteuning en de geruisloze motor krijgen de handen van de testers op elkaar. De Kettler is een fijne fiets voor recreatief gebruik en voor in de stad. Zie hieronder meer deelnemers uit de test.


AD test 2019; Elektrische lifestyle fietsen


Let op! Dit is een testuitslag van 2019. Bekijk hier de meest actuele elektrische fiets testwinnaars 2024.


Beste uit de Test

De winnaar in deze categorie is geworden: Flyer Gotour 6 7.23. De categorie lifestyle e-bikes is een bonte mengeling van fietsen. Gemeenschappelijke hebben deze fietsen allemaal een apart design. Er was veel lof voor de Flyer. Het voelde als een Mercedes onder de e-bikes. De elektrische fiets voelt doordacht en functioneert soepel. De e-bike is fluisterstil, heeft een prettige vering, sportieve houding en soepele versnelling. De Flyer is wel aan de dure kant, en niet geschikt voor mensen onder 1,70 meter. Zie hieronder meer deelnemers uit de test.


Hoe en wat is er getest?

In het weekend van 23 en 24 maart was Utrecht het decor van de AD Fietstest van het land. De lezers van het Algemeen Dagblad fungeerden als panellid op wielerbaan De Nedereindse Berg. De testers, zonder commerciële belangen bij een van de fietsfabrikanten, bogen zich over zeven categorieën:

1. elektrische stadsfietsen
2. elektrisch sportief woon-werk
3. elektrische transportfietsen
4. elektrische lifestylefietsen
5. elektrische vouwfietsen
6. elektrische family bikes
7. speed pedelecs

Tijdens de testdag ging iedere testrijder aan de slag in minimaal 1 van de categorieën. Gemiddeld testte ieder lid tien fietsen binnen een categorie.

Testers beoordeelden elke fiets op de volgende punten: rijeigenschappen, comfort, prijs/ kwaliteit, motor/ondersteuning en display/bediening. Ook vulden ze per fiets de plus- en minpunten in. Ten slotte kreeg elke fiets als geheel een rapportcijfer en een algemene beoordeling.

Na elke ronde vulden de panelleden direct hun bevindingen in op een (online) vragenformulier. Dat deden ze via smartphone of tablet. Het rapportcijfer van elke fiets is het gemiddelde eindcijfer dat de panelleden gaven.

De fietsen werden afgeleverd en rijklaar gemaakt door de diverse fabrikanten. Voorwaarde om mee te doen was dat de fabrikant het 2019-model beschikbaar stelde, inclusief een medewerker voor technische assistentie.

De lezers van het AD worden in mum van tijd omgeschoold tot ervaren testers, die vervolgens hun ongezouten mening geven (in vorm van een cijfer met plus- en minpunten). Het rapportcijfer van elke fiets is het gemiddelde eindcijfer dat het fietspanel gaf. Daarbij werden onder meer de items ‘rijeigenschappen’, ‘comfort’, ‘motor’, ‘display’ en ‘prijs/ kwaliteit’ met een cijfer beoordeeld. Daarnaast noemde ieder panellid zoals gezegd plus- en minpunten per fiets.

NEW De beste e-bike?
Wij hebben ze voor je verzameld

Wij laten je ook gelijk alle prijzen zien met onze handige prijsvergelijker

Winnaars best geteste e-bikes