728x90: Bol Ad
Spotlight

De beste elektrische fietsen volgens de e-bike test van Focus Magazine

Door - - Prijs-update: 18 juli 2024 -


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


De winnende e-bikes volgens het Duitse Focus Magazine

Elektrische fietsen zijn er in veel verschillende prijsklassen, maar zoals al vaker bewezen: de duurste fietsen zijn niet altijd de beste. Dit maakt automatisch dat de goedkoopste fietsen ook niet meteen de slechtste hoeven te zijn. Focus Magazine heeft in de afgelopen twee jaar 130 e-bikes getest op 34 criteria. De e-bikes zijn getest in verschillende categorieën, namelijk 'City Bike', 'Kompakt', 'Urban Style', 'S-Pedelec', 'Trekking', 'E-MTB Tour' en 'E-MTB Sport'.

In de test wordt bijvoorbeeld gekeken naar de actieradius van de fietsen. Bij een trekkingfiets is het belangrijker dat de actieradius groter is, dan bij een stadsfiets. Met deze verhoudingen wordt dus ook rekening gehouden in deze test. De fietsen zijn voornamelijk getest in een speciale testruimte, genaamd 'eRig'. Hier worden alle fietsen getest op de actieradius en de motorondersteuning. Hierin wordt ook gekeken naar de ondersteuning bij het bergopwaarts fietsen. Het is belangrijk dat de fiets dan voldoende ondersteuning geeft, zonder dat de fietser veel kracht bij moet zetten. Hierin wordt dan ook meteen gekeken naar de accu, in hoeverre deze sneller leegloopt bij hellingen.

In Duitsland spreken ze van de zogeheten ISO-Norm 4210. Dit wil zeggen dat de remprestaties van een fiets goed moeten zijn in alle omstandigheden. De remmen moeten zowel op een droge als natte ondergrond naar behoren moeten werken. Deze prestaties worden getest door een fietsinspectie. Na al deze testen wordt er een samenvatting gemaakt van het rijvermogen, het remvermogen en de ergonomie. Daarnaast telt de garantie van fietsen en de mogelijkheid om je fiets aan te sluiten op je smartphone via wi-fi nog mee. Al deze kwalitatieve eigenschappen worden vervolgens vergeleken met de prijs van een e-bike. Zo wordt de prijs-kwaliteitsverhouding getest. In dit artikel staan alle winnaars en beste koop uit deze e-bike test.

De e-bike winnaars per categorie

De e-bikes zijn getest in totaal 7 categorieën. Deze categorieën zijn: City-Bike, Kompakt, Urban Style, S-Pedelec, Trekking, E-MTB Tour en E-MTB Sport. De winnaars zijn onderverdeeld. Zo hebben we de absolute winnaars per categorie, en daarnaast de beste koop per categorie. De beste koop wordt bepaald aan de hand van de prijs-kwaliteitverhouding per e-bike. Hierin worden alle criteria vergeleken met de daarbijhorende lagere prijs, waardoor hij voordelig is in aanschaf.

De winnaars in de categorie S-Pedelec


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


De winnaar is de Kalkhoff Integrale S 11 (1,7). De pluspunten van de fiets zijn de strakke looks en het hoogwaardige frame. De bagagedrager is wat minder, aangezien deze slechts een maximaal gewicht van 15 kilogram kan dragen. De motor is krachtig, maar bij het fietsen op hellingen valt deze kracht wat tegen.

De beste koop in deze categorie is de Raleigh Ashford S10. De remmen en versnellingen van deze fiets werken zeer goed en zijn van hoge kwaliteit. De stang van de e-bike is van wat mindere kwaliteit en voelt in zekere mate wat goedkoop aan.

De overige beoordeelde fietsen zijn:
Focus Jarifa I Street Speed (1,5), Koga E-XLR 8 (1,6), Riese & Müller Delite Touring HS (1,5) en Stromer ST2 (1,4).


De winnaars in de categorie City-Bike


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


De winnaar uit deze categorie is de Stevens E-Courier Disc DI2 (1,9). Deze fiets is vooral goed beoordeeld op zijn strakke uitstraling, veilige en duidelijke verlichting en zeer goede actieradius. Het minpunt van deze e-bike is dat de versnellingen soms wat haperen tijdens het wisselen hiervan.

De beste koop uit deze categorie is de Sinus Tria N8. De pluspunten van deze fiets zijn het comfort van het zadel en de krachtige motor. Een minpunt is dat het lastiger is om de versnellingen te bedienen tijdens het fietsen. Dit loopt dan soms vast.

De overige beoordeelde e-bikes zijn:
Flyer C-Serie 8.1 (1,2), Bulls Green Mover Lacuba Evo 8 (1,4), Flyer T8.1 (1,5), Hercules Urbanico E R8 (1,7), Kalkhoff Select S8 (1,4), Kettler Traveller E Life (1,5), Victoria E-Manufaktur 9.6 (1,5) en de Zemo Ze8 Disc (1,4).


De winnaars in de categorie Urban Style


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


De winnaar in deze categorie is de Pegasus Macaron E (1,9). De fiets heeft zeer sportieve rijeigenschappen en een krachtige, actieve motor tijdens het fietsen. Een minpunt van deze e-bike is het comfort. Het zadel is in een ongewone houding geplaatst, waardoor de manier hoe je zit vooral in het begin erg onwennig is. Hier zal je vast aan wennen, maar in het begin voelt dit onprettig.

De beste koop is de Pegasus Opero E8F DI2 Wave. De e-bike is zeer prettig, hij is namelijk erg wendbaar. De motor is stil tijdens het fietsen. De minpunten van de fiets zijn de niet enorm aansprekende looks, en het feit dat de zadelpen niet roteerbaar is.

De overige beoordeelde fietsen zijn:
Bulls Stormvogel E Evo (1,2), Haibike XDURO Urban RC (1,3), Rose Multitrack-5 Automatic DI2 (1,5), Stevens E-Carpo (1,3) en de Winora Yakun Urban (1,4).


De winnaars in de categorie Kompakt


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


In deze categorie zijn er twee winnaars. De eerste winnaar is de Klever Q Comfort (1,5). Deze e-bike fietst erg prettig dankzij de volledige vering, het grootste pluspunt is dus het comfort. Daarnaast is de motor van deze fiets erg stil maar tegelijkertijd krachtig. De remmen zijn iets minder krachtig en de accu kan beter. De tweede winnaar is de I:SY Drive S8 ZR (1,5). De voordelen van deze e-bike zijn de inklapbare pedalen, de rijeigenschappen en de draagbeugel. De kabels boven het motorblok zijn wat minder praktisch.

De beste koop in deze categorie is de Kalkhoff Sahel Compact Impulse 8 HS. De pluspunten zijn de veiligheid en rijstabiliteit. Daarnaast is de aandrijving van de fiets erg sterk. De remmen zijn wat zwakker en de kettingkast is niet erg goed bevestigd. Dit kan na langer gebruik van de fiets ervoor zorgen dat deze los komt te zitten.

De overige beoordeelde fietsen zijn:
Flyer Flogo (1,4), Winora Radius Tour (1,3) en de Zemo Scooter 20F (1,1).


De winnaars in de categorie Trekking


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


In deze categorie zijn er twee winnaars met dezelfde score (1,9). De eerste winnaar is de KTM Macina Style 10 P5. De vering van deze fiets is zeer prettig en dit verhoogt het comfort tijdens het fietsen. Deze elektrische fiets is voor iedereen toegankelijk, want het toegestane aantal gewicht is hoger dan bij andere fietsen. De verende voorvork is wel wat minder in kwaliteit. De tweede winnaar is de Rose Xtra Watt-5. De uitrusting van deze e-bike is van hoge kwaliteit, en het Nyon Display heeft veel verschillende functies. De versnellingsbak en de aandrijving zijn niet zo goed in harmonie, dus dit kan soms voor wat haperingen zorgen.

De beste koop is de Radon Sunset Hybride Supreme. Deze fiets heeft vooral een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. De elementen aan de e-bike zijn allemaal van hoogwaardige kwaliteit, waardoor hij technisch goed in elkaar zit.

De overige beoordeelde fietsen zijn:
Bergamont E-Horizon 9.0 Gent (1,5), Bulls Cross Lite E (1,4), Bulls Six50 E2 Street (1,4), Conway EMC 527 (1,3), Giant Explore E +0 (1,4), Kalkhoff Integrale 10 (1,4), Kettler Traveler E Gold (1,5), Merida eNinety-Nine XT-Edition EQ (1,4), Pegasus Premio E10 (1,5), Raleigh Stoker X5 (1,6), Simplon Chenoa HS60 (1,5) en de Zemo Ze-11 1000 (1,2).


De winnaars in de categorie E-MTB Tour


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


De winnaar in deze categorie is de Fischer Proline EM 1723 (1,9). Deze prijs is de winnaar uit de test in deze categorie, maar wordt daarnaast extra benoemd om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. De prijs van deze fiets is namelijk rond de 1800 euro. De e-bike heeft een zeer krachtige en stille motor tijdens het fietsen. Een minpunt van deze e-bike is het stuur, deze is wat aan de smalle kant.

De beste koop is de Bulls E-Stream EVO 3 27.5. De fiets is erg krachtig en de voorvork is dit ook. Hij is redelijk zwaar in gewicht en is daarom in sommige omstandigheden lastiger te gebruiken in verband met de wendbaarheid.

De overige beoordeelde fietsen:
Bergamont E-Roxter 8.0 Plus (1,4), Cube Reaction Hybrid HPA SLT 500 (1,5), Drössiger HTA 29 E-Steps (1,6), Gepida Asgard 1000 FS Pro 650B (1,8), Giant Dirt-e +O (1,6), Haibike Xduro Hardseven 6.0 (1,4), Merida Ebig.Nine 500 (1,5), Scott E-Scale 700 Plus Ultimate (1,2) en de Riese & Müller Delite Mountain (1,5).


De winnaars in de categorie E-MTB Sport


Let op! Dit is een testuitslag van 2017. Bekijk hier de actueelste elektrische fiets testwinnaars 2024.


In deze categorie zijn twee winnaars. De eerste winnaar is de Trek Powerfly 9 FS Plus (1,8). De pluspunten van deze e-bike zijn de rijeigenschappen, de actieradius en de hoge kwaliteit voor details. De fiets scoort iets minder op het rijden zonder motor en de prijs is relatief vrij hoog. De tweede winnaar is de Corratec E-XTB 10 HZ CX 500 (1,8). De pluspunten van deze e-bike zijn de uitstekende remmen en de hoge veiligheid. Het minpunt is de verende voorvork, deze geeft niet het gewenste effect.

De beste koop in deze categorie is de Bulls Six50+ E3. Deze fiets is gekozen tot beste koop in verband met zijn goede prijs-kwaliteitverhouding en de goede aandrijving.

De overige beoordeelde fietsen zijn:
Bergamont E-Line Trailster C 8.0 (1,4), Bulls E-Stream EVO 3 27.5 (1,4), Cube Stereo Hybrid 160 HPA Action Team (1,5), Flyer Uproc3 (1,7), Flyer Uproc 7 6.30 (1,4), Focus Jam2 Plus Pro (1,5), Giant Full-E+ 1.5 Pro (1,7), Haibike Xduro Fullseven Carbon 9.0 (1,4), Hercules Nos FS Pro (1,7), KTM Macina Fogo 272 (1,4), KTM Macina Kapoho LT 273 (1,6) en de Stevens E-Whaka+ ES (1,5).

NEW De beste e-bike?
Wij hebben ze voor je verzameld

Wij laten je ook gelijk alle prijzen zien met onze handige prijsvergelijker

Winnaars best geteste e-bikes