728x90: Bol Ad
Toetsenbord review

Review BlackWidow V4 Pro

Door - - Prijs-update: 26 mei 2024 -

Conclusie

Wij hebben in deze review de V4 Pro met gele mechanische switches getest en wat is het toetsenbord heerlijk snel en stil. De Razer BlackWidow V4 Pro is een uitstekend high-end gaming toetsenbord dat veel handige functies biedt om elke gaming-ervaring te verbeteren. De USB-passthrough-poort maakt het mogelijk om andere apparaten aan te sluiten, zoals een muis of headset, terwijl de commando-draaiknop het mogelijk maakt om verschillende functies op de computer te bedienen. De polling rate van 8000Hz is extreem snel en biedt een groot voordeel voor gamers in competitieve games. Zelf hebben we dit getest in Battlefield en COD en het toetsenbord is lekker snel. Het toetsenbord beschikt over acht programmeerbare macrotoetsen, waarmee je complexe acties of combinaties van toetsen in één keer kunt uitvoeren. Het draadloos kunnen aansluiten van het toetsenbord is komen te vervallen om de hoge snelheid van de V4 mogelijk te maken. Als je op zoek bent naar een pro gaming toetsenbord dat je prestaties naar een hoger niveau tilt, dan is de Razer BlackWidow V4 Pro zeker het overwegen waard.

9.2
  • Programmeerbare macro
  • RGB
  • Bouwkwaliteit
  • Polssteun
  • USB Passthrough
  • Polling rate van 8000Hz
  • Geen doubleshot PBT-keycaps
  • Hoge prijs
Razer BlackWidow V4 Pro yellow switch
Laagste prijs gevonden
vandaag 23:30 uur
Vanaf € 257.19
Prijs tijdens publicatie: € 289,-

BlackWidow V4 Pro review

De nieuwste BlackWidow V4 Pro van Razer is de opvolger van de V3 Pro en komt in twee versies; de Clicky en een stillere Linear versie. In deze review testen wij de Linear die voorzien is van gele mechanische switches. In vergelijking met zijn draadloze voorganger kan de BlackWidow V4 Pro alleen bedraad worden aangesloten. Daarnaast zijn er maar liefst acht programmeerbare macrotoetsen toegevoegd en heeft het toetsenbord een polling rate van 8000Hz gekregen, wat de reactietijd aanzienlijk verhoogt. Ik ben benieuwd of dit alles, het verschil kan maken tijdens het gamen.
Blackwidow V4 Pro geluidswiel Blackwidow V4 Pro bureau setup vanaf boven genomen
Snel gamen met 1,2 mm activeringspunt maakt het vershil tussen verliezen of winnen

BlackWidow V4 Pro vs BlackWidow V3 Pro

Wat als eerste opvalt is dat de BlackWidow V4 Pro alleen bedraad is aan te sluiten terwijl de BlackWidow V3 Pro zowel draadloos als bedraad kan worden gebruikt. Een ander groot verschil zijn de nieuwe acht macro toetsen die zijn toegevoegd, maar ook een flinke verhoging in communicatie-snelheid (polling rate). De V4 Pro heeft een polling rate van maximaal 8000 Hz, terwijl de V3 Pro een polling rate heeft tot maar 1000 Hz. De V4 kan dus 8x sneller per seconde communiceren met je computer. Hieronder vind je een vergelijkingstabel met de belangrijkste punten. We hebben ook een artikel gemaakt waarin we meerdere toetsenborden vergelijken of bekijk ook ons artikel wat gaat over review Razer Huntsman V2 TKL. Razendsnel en vooral erg stil.

Kenmerk BlackWidow V3 Pro BlackWidow V4 Pro
Switch type Razer Green mechanische switch Razer Green mechanische switch
Key feel Tactiel en kliksysteem Tactiel en kliksysteem
Afmetingen Full-size Full-size
Verlichting Razer Chroma RGB Razer Chroma RGB
Polssteun Ja Ja
Onboard geheugen Hybride onboard opslag - tot 5 profielen Hybride onboard opslag - tot 5 profielen
Mediaknoppen Toegewijde mediaknoppen Toegewijde mediaknoppen en -roller
Doorvoer Geen Ja (USB 2.0)
Connectiviteit Draadloos (2,4 GHz / Bluetooth) en bekabeld Bekabeld (afneembare Type-C-kabel)
Toetsenbordcaps Dubbellaags ABS Dubbellaags ABS
Overige eigenschappen Razer HyperSpeed Wireless Technology, Razer Mechanical Switches ontworpen voor gaming, multifunctionele digitale draaiknop, Razer Synapse 3 ingeschakeld, N-key rollover, volledig programmeerbare toetsen met on-the-fly macro-opname, gamingmodusoptie, 1000 Hz Ultrapolling, aluminium constructie Razer Synapse ingeschakeld, 5052 aluminiumlegering bovenkant, Razer Commando draaiknop, 5 toegewijde macrotoetsen, 3 toegewijde macrozijtoetsen, koffer en PCB-schuim inbegrepen, gesmeerde stabilisatoren, 2-zijdige ondersteuning op hoofdchassis met 3-zijdige ondersteuning op polssteun, tot 8.000 Hz polling rate

Blackwidow V4 Pro groene (clicky) mechanische switchesBlackwidow V4 Pro gele (lineare) stille mechanische switchesBlackwidow V4 Pro macro toetsen aan de linkerkant
Een snellere reactiesnelheid in games

Razer mechanische switches

Een game toetsenbord ziet er op het eerste gezicht uit als een gewoon toetsenbord, maar dan met een belangrijk verschil: de toetsen met daaronder een mechanische switch zijn speciaal ontworpen voor gaming. Gamen met een top-switch is een belangrijk voordeel en maakt het verschil tussen winnen of verliezen. Voor merken zoals Razer is het hebben van een snelle betrouwbare switch belangrijk om actief te blijven in de E-sport scene en de pro gamersmarkt. Het gaat hier dus om innovatie, jaren lang onderzoek, herhaaldelijk verbeteren van het kleine blokje en het deponeren van vele patenten. De nieuwste gele switch die ik heb getest voelt super snel aan. Met het testen in Battlefield en COD heb ik het gevoel dat ik behoorlijk meer controle heb dan met de Huntsman mini waar ik normaal mee speel. Ondanks dat ik de stillere versie test, is er wel meer toets-geluid hoorbaar dan bij de Huntsman met dempers . Maar dankzij de nieuwste activerings- en resetpunt van slechts 1,2 mm en een actuatiekracht van maar liefst 45 gram reageren de toetsen super snel. Als je een toets helemaal wil indrukken dan moet elke toets een afstand afleggen (travel distance) van 3,5 mm tot het de bodem raakt. Maar elke toets reageert dus al na 1,2 mm indrukken. Dat is heerlijk gamen! De nieuwste switches zijn voorzien van een extra LED-lens waardoor de lichtopbrengst beter geregeld kan worden. We hebben de groene clicky toets niet kunnen testen maar wat ik er wel over kan vertellen is dat die iets langzamer is en bij elke toets je een duidelijke klik hoort en voelt.

Polling rate

Een belangrijk technisch aspect van het toetsenbord is de polling rate. Dit verwijst naar hoe vaak het toetsenbord communiceert met de computer. De V4 Pro heeft een polling rate van 8000Hz, wat extreem snel is in vergelijking met andere toetsenborden. Dit kan een groot voordeel zijn in competitieve games, omdat het toetsenbord sneller reageert op de vele acties en commando's die je als gamer uitvoert. Een snelle polling rate zorgt ervoor dat de input van het toetsenbord direct en responsief is, waardoor je als gamer een voorsprong kunt hebben op je tegenstanders. Bij competitieve games kunnen milliseconden het verschil maken tussen winnen en verliezen, en een snel reagerend toetsenbord kan daarbij helpen hebben we gemerkt. Wat is dit toetsenbord heerlijk snel, ik wil niets anders meer.


Eigen acties programmeren met de macrotoetsen

Verlichting

De BlackWidow V4 Pro is voorzien van een unieke feature die in de vorige versie ontbrak: links en rechts is het toetsenbord voorzien van de bekende underglow-verlichting. Maar ... als we de zeer comfortabele magnetische polssteun van pluche kunstleer aan het toetsenbord klikken dan hebben we nu ook aan de voorkant een underglow-verlichting. Dit zorgt voor een nog meeslependere ervaring tijdens het gamen. De verlichting van het toetsenbord zelf en de verlichting in de polssteun lopen naadloos in elkaar over. We hebben zelf zwarte bureau's en nu ook de voorkant wordt verlicht met heldere en levendige kleuren begrijpen we waarom dit esthetisch een groot verschil maakt. Wow.

Chroma

De Razer Chroma RGB-verlichting op elke toets van het toetsenbord en de underglow-verlichting zorgen samen voor een opvallend en prachtig kleurenspectrum. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar kan ook functioneel zijn tijdens het gamen. Met de Razer Synapse-software kun je de kleuren en lichteffecten aanpassen en zelfs koppelen aan specifieke acties of in-game evenementen, waardoor we nog meer opgaan in een game.

Magnetische polssteun

De magnetische polssteun met RGB-verlichting is gemaakt van pluche kunstleer en is niet alleen comfortabel tijdens lange game-sessies, maar ook simpel afneembaar en schoon te maken. Het materiaal voelt duurzaam en ziet er behoorlijk premium in vergelijking met andere keyboards. Na vele uren gamen blijft de polssteun koel genoeg aanvoelen, wat ook wel prettig is.

BlackWidow V4 op een witte achtergrond
D
e RGB-verlichte polssteun maakt het gamen nog leuker

Helaas geen doubleshot PBT-keycaps

Ik begrijp niet goed waarom Razer geen doubleshot PBT-keycaps heeft gebruikt voor dit toetsenbord. In plaats daarvan heeft het gekozen voor ABS-kunststof dat op de meeste toetsenborden te vinden is. Ons vermoeden is dat er gekozen is voor ABS-toetsen in plaats van de betere PBT-toetsen, omdat de PBT doubleshot keycaps minder licht doorlaten. Dit zou zeker een afbreuk doen aan de RGB-led-beleving van het toetsenbord zoals het nu is.

BlackWidow V4 keycabs zoomBlackWidow V4 zijkant op zwarte bureauBlackwidow V4 geluid
De linear versie (Yellow: gele toets) is een stuk stiller dan de clicky versie (Green: groene toets)

Macrotoetsen (8 stuks)

De V4 Pro beschikt over maar liefst acht dedicated programmeerbare macrotoetsen en -knoppen. Je kan de toetsen super snel bereiken, mit je natuurlijk met de w-a-s-d toetsen gamed. Met de extra macrotoetsen kan je complexe acties of combinaties van toetsen in één keer uitvoeren. Dit is vooral handig voor als je in een game vaak dezelfde acties moeten uitvoeren, zoals het activeren van een speciale vaardigheid of het wisselen van wapens. Met de macrotoetsen kun je deze acties dus met één druk op de knop uitvoeren, waardoor je sneller kunt reageren en meer tijd kunt besteden aan het spelen van de game in plaats van het zoeken naar de juiste toetscombinaties. De macrotoetsen en -knoppen zijn eenvoudig naar eigen voorkeur aan te passen of te programmeren met behulp van de Razer Synapse-software.

USB en handige commando-draaiknop

Het toetsenbord komt met een USB-passthrough-poort. Hiermee kun je andere apparaten aansluiten. Het is wel belangrijk om op te letten welke apparaten je aansluit, omdat USB-passthrough-poorten altijd een beperkt voltage hebben. We adviseren om geen zware apparaten aan een USB-passthrough-poort te hangen. Een andere handige functie is de commandodraaiknop. Hiermee kun je verschillende functies op je computer bedienen, zoals het aanpassen van je volume of het wisselen tussen verschillende apps. We hebben de draaiknop getest met verschillende games en programma's en het werkt zoals je zou verwachten. Het is echter wel afhankelijk van de software of specifieke functies worden ondersteund en of ze aan de draaiknop toegewezen kunnen worden.

V4 Pro vs V3 Pro vs K100: de verschillen

De BlackWidow V3 Pro kan zowel bedraad als draadloos worden gebruikt via 2,4 GHz draadloos en Bluetooth, terwijl de BlackWidow V4 Pro en de CORSAIR K100 alleen bedraad zijn aan te sluiten.

Specificaties Razer BlackWidow V4 Pro Razer BlackWidow V3 Pro Corsair K100
Switch type Razer Green (Tactile and Clicky) of Yellow (Linear) Mechanische schakelaars Razer Green (Tactile and Clicky) of Yellow (Linear) Mechanische schakelaars CHERRY MX SPEED
Toetsgevoel Tactile and Clicky of Linear Tactile and Clicky of Linear N.v.t.
Grootte Uitgebreid (Extended) met macro toetsen Full Size Uitgebreid (Extended) met macro toetsen
Verlichting Razer Chroma RGB Razer Chroma RGB RGB
Polssteun Ja Ja Ja
Onboard geheugen Hybride onboard-opslag - tot 5 profielen Hybride onboard-opslag - tot 5 profielen 8 MB
Mediatoetsen Toegewijde mediabesturing met 4 toegewijde mediaknoppen Toegewijde mediabesturing Toegewijde sneltoetsen, volumeroller, iCUE bedieningswiel
Doorgang Ja Nee USB 2.0 Type-A
Aan te sluiten Afneembare Type C-kabel Bedraad, 2,4 GHz draadloos, Bluetooth Bedraad, 2 x USB 3.0 of 3.1 Type-A
Draadloos Nee Ja, bedraad/2.4 GHz draadloos/Bluetooth Nee
Keycaps Doubleshot ABS toetsen (keycaps) Doubleshot ABS toetsen (keycaps) Extra gekleurde en getextureerde keycaps
Overige eigenschappen Razer Synapse ingeschakeld, 5052 aluminiumlegering bovenkant behuizing, Razer Command Dial, 5 toegewijde macro-toetsen, 3 toegewijde macro-zijknoppen, case foam & PCB foam inbegrepen, gesmeerde stabilisatoren, 2-zijdig underglow op hoofdbehuizing met 3-zijdig underglow op polssteun, tot 8000 Hz polling rate Razer HyperSpeed draadloze technologie, Razer Mechanical Switches ontworpen voor gaming, Multi-functioneel digitaal wiel, N-key roll-over, Volledig programmeerbare toetsen met on-the-fly macro-opname, Gaming mode optie, 1000 Hz Ultrapolling, Aluminium constructie Volledige Key (NKRO) met 100% Anti-Ghosting, tot 4.000 Hz polling rate met AXON, tot 200 onboard profielen afhankelijk van complexiteit, WIN Lock, ondersteund in iCUE software, vaste gevlochten kabel

BlackWidow V4 diagonaal met stoel en speakerBlackWidow V4 bureau van boven met stoel en monitorBlackWidow V4 top view op zwarte achtergrondBlackWidow V4 van voren met licht uit
De nieuwe 8000 Hz polling rate is heerlijk snel

Veelgestelde vragen

Wat is Polling rate?

Polling rate is hoe vaak het toetsenbord kan communiceren met de computer. De V4 Pro heeft een hoge polling rate van 8000Hz, wat extreem snel is in vergelijking met andere toetsenborden. Dit kan een groot voordeel zijn in competitieve games. Overigens is een hoge polling rate voor een moderne computer niet extra belastend en merkt daar verder niets van.

Is de BlackWidow V4 Pro draadloos?

Nee, de BlackWidow V4 Pro is niet draadloos aan te sluiten. Het draadloos kunnen aansluiten van het toetsenbord is komen te vervallen om de hoge snelheid van de BlackWidow V4 mogelijk te maken.

Hoe snel is een gele mechanische switch?

Een gele mechanische switch van Razer is iets sneller dan een groene switch. Dankzij de nieuwste activerings- en resetpunt van slechts 1,2 mm en een actuatiekracht van maar liefst 45 gram reageren de toetsen super snel. Als je een toets helemaal wil indrukken dan moet elke toets een afstand afleggen (travel distance) van 3,5 mm tot het de bodem raakt. Elke toets reageert dus al na 1,2 mm indrukken. De Razer gele mechanische switch is linear, stiller en sneller (+0,5 / +0,3mm) dan de groene clicky mechanische switch.

Hoe snel is een groene mechanische switch?

De groene mechanische switch van Razer is iets langzamer dan een gele switch. Dankzij de nieuwste activerings- en resetpunt van slechts 1,5 mm en een actuatiekracht van maar liefst 50 gram reageren de groene mechanische switches zeer snel. Als je een toets helemaal wil indrukken dan moet elke toets een afstand afleggen (travel distance) van 4,0 mm tot het de bodem raakt. Elke toets reageert dus al na 1,5 mm indrukken. De Razer groene mechanische switch is clicky en iets langzamer (-0,5 / -0,3mm) dan de gele stillere en snellere mechanische switch.

Razer BlackWidow V4 Pro yellow switch

Razer BlackWidow V4 Pro yellow switch is onder andere te koop bij

Logo Media Markt

€ 244,-

Levering vanuit de winkel in 1 - 2 dagen.

Laagste prijs gevonden vandaag 23:30 uur

Logo Bol.com

€ 257,19

Op voorraad. Nu besteld, dinsdag in huis

Laagste prijs gevonden vandaag 22:02 uur

Logo Informatique

€ 260,-

Op voorraad

Laagste prijs gevonden vandaag 23:02 uur

Specificaties

Algemeen

Introductiejaar 2023

Toetsen

Programmeerbare toetsen
Geschikt voor gaming
Mechanische toetsen

Verbinding

Type verbinding USB
Razer BlackWidow V4 Pro yellow switch

icon: Razer BlackWidow V4 Pro yellow switch

Laagste prijs gevonden
vandaag 23:30 uur: vanaf € 257.19

Populaire video voor artikel: Review BlackWidow V4 Pro
Tip een ander en deel eenvoudig de laagste prijs!

Relevante producten

icon: Razer BlackWidow V4 Pro Green switches - te koop vanaf: 229,-

Razer BlackWidow V4 Pro Green switches

Razer - Razer BlackWidow V4 Pro Green Switch (groene clicky toetsen) is het meest indrukwekkende mechanische gaming toetsenbord ter wereld. De stevige aluminium constructie en de Razer...

Meerdere verkopers: vanaf € 229,-

icon: Razer BlackWidow V4 Pro yellow switch - te koop vanaf: 244,-

Razer BlackWidow V4 Pro yellow switch

Razer - Razer BlackWidow V4 Pro Yellow Switch is een populair, mechanisch gamingtoetsenbord dat geschikt is voor alle gamers die op zoek zijn naar kwaliteit. Het beschikt over een stevige...

Meerdere verkopers: vanaf € 244,-

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen