728x90: Bol Ad
Tv advies

Alles over HDR-tv. Eindelijk televisie met ongecomprimeerde beelden

Door - - Prijs-update: 17 juni 2024 -

High Dynamic Range televisie

HDR komt er in het kort op neer dat het beeld wat je op je tv ziet, niet wordt samengedrukt (gecomprimeerd) en staat voor high dynamic range en voegt dynamische metadata toe aan het beeld waar tone mapping gebruik van kan maken. Je kunt dit het beste vergelijken met RAW camera-beelden die origineel zijn en jpg beelden die veel kleiner zijn in formaat en een stuk minder details en diepte missen omdat er pixels worden verwijderd. Aangezien de wereld, steeds sneller internet krijgt, gaan streaming-diensten zoals Netflix, Prime en Apple TV hoge kwaliteit RAW beelden uitzenden en dat noemen we dan HDR. Maar ook spelcomputers zijn tegenwoordig voorzien van deze nieuwste trend. Een HDMI 2.1 kabel is wel nodig om deze zeer hoge snelheid aan te kunnen en natuurlijk een HDR-televisie die een flinke processor aan boord moet hebben om de hoge kwaliteit beelden snel genoeg te kunnen verwerken. Helaas is er ook een minpunt. Er is op dit moment geen HDR standaard en bestaan er maar liefst vier formaten waarvan HDR-10 de populairste is.

HDR maakt het mogelijk om films met meer detail en diepte te bekijken

HDR-formaten voor- en nadelen

De prestaties van bijvoorbeeld HDR10+ is afhankelijk van de tv en de broninhoud. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van een tv te controleren of deze HDR10+ ondersteunt, en om te controleren of de content die je bekijkt compatibel is met HDR10+. Bekijk ook ons artikel beste tv waarin we de beste televisies op een rijtje zetten of bekijk ook ons artikel wat gaat over wat is opschalen op een tv en hoe werkt het? en meer over dit onderwerp wat is Dolby Vision op tv: wat is het en hoe kun je het zien?.

HDR-formaat Voordelen Nadelen
HDR10 Is het meest gebruikte HDR-formaat en wordt ondersteund door de meeste tv's. Heeft een lagere helderheid en kleurdiepte dan sommige andere HDR-formaten, zoals Dolby Vision.
HDR10+ Heeft een dynamische metadata die per scène of per frame de instellingen aanpast. De bit depth (bit diepte) is 10-bit tot maar liefst 16-bit per kleur en kanaal, waardoor het beeld nog beter kan worden geoptimaliseerd dan bij HDR10. Wordt niet ondersteund door alle tv's en is minder gebruikelijk dan sommige andere HDR-formaten.
Dolby Vision Heeft een hogere helderheid en kleurdiepte dan HDR10, waardoor het een betere beeldkwaliteit biedt. Niet alle tv's ondersteunen dit formaat.
HLG Wordt gebruikt door uitzendorganisaties voor HDR-uitzendingen en is compatibel met standaard dynamisch bereik (SDR) tv's. Heeft een lagere helderheid en kleurdiepte dan sommige andere HDR-formaten, zoals HDR10 en Dolby Vision.
Advanced HDR Is ontworpen om het beste van zowel HDR10 als Dolby Vision te bieden. Wordt niet ondersteund door alle tv's en is momenteel minder gebruikelijk dan andere HDR-formaten.

HDR10

HDR10 is het meest voorkomende HDR-formaat en wordt door tv-fabrikanten en filmstudio's wereldwijd gebruikt. Dit komt doordat het formaat ontwikkeld is door beeldtechnici en door iedereen gratis gebruikt kan worden. HDR10 is de verplichte standaard voor Ultra HD Blu-ray en wordt ook ondersteund door bekende platformen zoals Netflix en iTunes. Hoewel de beeldkwaliteit met HDR10 verbeterd is ten opzichte van niet-HDR beelden, is het nog niet optimaal. Dit komt doordat de verbeteringen statisch worden toegevoegd, wat betekent dat elk beeld dezelfde upgrade krijgt, ongeacht de scène. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld een scène op een tropisch strand dezelfde verbeteringen als een scène in een donkere stad op een regenachtige nacht.

HDR10 plus

De HDR10+ is een verbetering van het alom bekende HDR10 formaat, ontwikkeld door Samsung, Panasonic en 20th Century Fox. Waar HDR10 statisch verbeteringen toevoegt, doet HDR10+ dit op een dynamische manier, afhankelijk van de beeldscène en met name een verbetering van natuurlijk licht (ambient light). Hierdoor krijg je altijd de beste beeldkwaliteit, ongeacht waar je naar kijkt. Hoewel HDR10+ is ontwikkeld door deze drie partijen, kunnen andere fabrikanten en studio's het formaat ook gebruiken tegen een jaarlijkse vergoeding. Een voordeel van HDR10+ is dat dit het enige HDR-formaat is dat 8K-beelden ondersteunt, dus als je op zoek bent naar een 8K-televisie, overweeg dan om er een te kiezen die HDR10+ ondersteunt.

Dolby Vision

Dolby Vision is de pionier onder de HDR-varianten en wordt nog steeds door velen beschouwd als de beste optie. Net als HDR10+, worden de verbeteringen bij Dolby Vision dynamisch toegevoegd en het grote voordeel is dat het formaat gericht is op de toekomst. Dolby Vision ondersteunt een kleurdiepte van 12 bit, terwijl de overige formaten "slechts" 10 bit ondersteunen. Om dit formaat te mogen gebruiken, is een licentie nodig, wat er voor zorgt dat sommige tv-fabrikanten dit alleen in de topmodellen ondersteunen of zelfs helemaal niet. Echter, wordt Dolby Vision al door bekende streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime, Apple TV en HBO Max uitgezonden, dus als je graag films en series streamt, zal een tv met Dolby Vision kleurdiepte van 12 bits, zorgen voor de mooiste beelden.

HLG

HLG is een HDR-formaat dat is ontwikkeld door de BBC en de NHK om tv-uitzendingen en evenementen in HDR-kwaliteit uit te kunnen zenden. Uniek aan HLG is dat het door omroepen en tv-fabrikanten gratis gebruikt mag worden, wat het voor veel partijen aantrekkelijk maakt. Bovendien is HLG backwards compatible, wat betekent dat het zowel standaard dynamic range-beelden als high dynamic range-beelden meeneemt, zodat omroepen slechts één keer het signaal hoeven te versturen en de content daardoor snel en gemakkelijk beschikbaar is voor iedereen. Ook YouTube zendt content uit in HLG.

Bekijk hieronder een aantal HDR-tv's ter illustratie. Zoek in de specicifaties naar de HDR ondersteuning om een goed beeld te krijgen.

Deze televisie is een topklasse televisie met een OLED EVO scherm, dat zorgt voor realistische beelden met extra helderheid en contrast dankzij de Micro Lens Array techniek. De LG's slimste Alpha 11 processor verbetert de beeldkwaliteit, waardoor het beeld gedetailleerder en kleurrijker wordt. Introductiejaar: 2024
Verversingssnelheid: 100 Hz
Scherpte: 4K (UHD)
Type HDR: HDR10, HLG
Consumentenbond Beste Getest - 65 inch - De LG OLED65C35LA (2023) is het meest populaire tv-model van de afgelopen jaren. Met een prachtig ontwerp, schitterend beeld en indrukwekkend geluid, is dit een handige kwaliteitsoplossing voor je home entertainment. Best Getest: Consumentenbond Beste Getest
Introductiejaar: 2023
Verversingssnelheid: 100 Hz
Input lag: 0.1
Scherpte: 4K Ultra HD
Type HDR: Dolby Vision
65 inch - Met de LG OLED65G36LA (2023) haal je een stijlvolle televisie met indrukwekkende beeldkwaliteit in huis. Het OLED EVO scherm bestaat uit miljoenen pixels die individueel oplichten en dimmen, waardoor je geniet van een realistisch en krachtig contrast. Introductiejaar: 2023
Verversingssnelheid: 100 Hz
Input lag: 9 ms
Scherpte: 4K (UHD)
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG

image quality check Premium-artikel

Benieuwd naar de prijs van vandaag?

Alle producten kan je terugvinden in ons product-overzicht


HDR-tv ondersteuning

HDR-tv staat dus voor High Dynamic Range televisie en is een Hoog Dynamisch Bereik voor televisies. De manier waarop deze informatie wordt opgeslagen en weergegeven op de tv is afhankelijk van het gebruikte HDR-formaat. Je kunt de ondersteunende HDR-formaten terugvinden in de specificaties van de televisie maar helaas is het niet altijd duidelijk welk HDR formaat er wordt uitgezonden door partijen zoals Netflix. Het is dus handig om een tv uit te kiezen die zoveel mogelijk formaten ondersteunt. Standaard televisies hebben een kleurdiepte van 8 bit en kunnen bijna 17 miljoen kleuren weergeven, terwijl HDR-content meer dan een miljard kleuren kunnen tonen. In de toekomst zullen er tv's op de markt komen met een 12-bit kleurdiepte, waarmee bijna 69 miljard kleuren getoond kunnen worden. Voor het ervaren van HDR is dus ondersteuning nodig van beide kanten, namelijk van de filmstudio's en de tv.

Veelgestelde vragen

Welke HDMI-kabel heb je nodig voor HDR?

Voor een HDR-televisie met een 120Hz verversingssnelheid is een HDMI 2.1 Ultra High speed kabel nodig vanwege de benodigde hogere bandbreedte van 48 Gbps. Let goed op dat er op de kabel Ultra High speed staat vermeld. Aangezien door een HDMI kabel ook geluid gaat heeft een HDMI Ultra High Speed kabel ook een speciale audio bandbreedte gereserveerd van 37 Mbits/s, speciaal voor Dolby Atmos en DTS X. Een HDMI 2.0 kabel heeft een veel lagere bandbreedte van 18 Gbps en voor geluid maar 1 Mbits/s. Kies bij een HDR tv en voor goed geluid altijd voor een HDMI 2.1 kabel.

Welke HDMI-kabel heb je nodig voor Dolby Atmos en DTS X?

Voor een HDR-televisie die Dolby Atmos / DTS X kan verwerken, is een HDMI 2.1 Ultra High speed kabel nodig. Deze heeft een speciale audio bandbreedte gereserveerd van 37 Mbits/s in tegenstelling tot een normale HDMI 2.0 kabel die maar 1 Mbits/s audio bandbreedte kan verwerken. Kies voor hoge kwaliteit geluid (ongecomprimeerd geluid) altijd voor een HDMI 2.1 kabel.

Welke HDR-tv moet ik kopen?

De beste HDR formaat voor je nieuwe televisie is HDR10 (+) met op de tweede plek Dolby Vision. Er is helaas veel concurrentie tussen de verschillende merken en modellen maar gelukkig is het wel mogelijk om de verschillende HDR-formaten tegelijk te gebruiken. Je hoeft dus niet bang te zijn om een verkeerde keuze te maken zolang de tv voldoende versies ondersteunt dan zit je goed. In de toekomst verwachten we dat er steeds meer content beschikbaar zal zijn die verschillende HDR-formaten ondersteunt. Als je echt zeker wil zijn, kies dan voor een tv die zo veel mogelijk HDR-formaten ondersteunt en dan zit je altijd goed.


Conclusie

Netflix, HBO, Amazon Prime en Apple TV, maar ook moderne spelcomputers bieden steeds vaker hoge kwaliteit HDR-beelden aan. Maar helaas ontbreekt er op dit moment één HDR standaard. We moeten het dus doen met vier HDR formaten die allemaal behoorlijk verschillend zijn en het er niet makkelijker op maken voor de Consument en tv-fabrikanten. Wil je optimaal van deze technologie kunnen genieten dan is het belangrijk dat de content die je bekijkt en de televisie voorzien is van dezelfde HDR-versie. Als je een nieuwe televisie koopt, zorg er dan voor dat het minimaal HDR10 (+) ondersteunt en het liefst ook Dolby Vision.

 • Veel hoger beeldkwaliteit, Mooier contrast, Kleuren natuurlijker
 • Geen HDR standaard, Verwarrend voor Consument, Teveel HDR formaten
 • Populaire video voor artikel: Alles over HDR-tv. Eindelijk televisie met ongecomprimeerde beelden

  Populaire producten
  Met handige prijsvergelijker

  Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

  Vergelijk alle prijzen