728x90: Bol Ad
Tv advies

Resolutie TV's. Hoe scherp is het beeld? Full HD, 4K of zelfs 8K

Door - - Prijs-update: 26 mei 2024 -

De scherpte van een televisie

Hoe scherp het beeld van een televisie is, wordt resolutie genoemd en om dat uit te drukken zijn er zijn vele termen. Denk bijvoorbeeld aan Full of Ultra HD, 4K en zelfs 8K. Wat betekenen al deze termen en waar moet je allemaal op letten? Wij leggen het je uit. Bekijk ook ons artikel wat gaat over beste tv en welke televisie in de top 10 staat. De resolutie van een tv bepaalt de scherpte van de beelden die er getoond worden. Dit wordt aangeduid in het aantal verticale pixels. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe meer details er zichtbaar worden. Eén van de eerste echte doorbraken hierin was de opkomst van HD met een resolutie van 1280 x 720 pixels. HD staat voor High Definition en is ondertussen niet meer weg te denken als we het over tv’s hebben. Sinds HD zijn intrede deed, heeft de markt niet stil gestaan en zijn er inmiddels zijn er al vele malen hogere resoluties op de markt, met als gevolg nog meer zichtbare details en een betere beeldkwaliteit of bekijk ook ons artikel wat gaat over kijkafstand TV. Hoe ver moet ik van de televisie af zitten? en meer over dit onderwerp hoeveel hertz moet mijn tv hebben? Is meer hertz beter?.

De Verschillende TV resoluties

Bij televisies maken we onderscheid tussen de volgende resoluties

Formaat

Aantal pixels (horizontaal x verticaal)

8K Ultra HD

7680 x 4320

4K Ultra HD

4096 x 2160

Full HD

1920 x 1080

HD Ready

1280 x 720

High Definition-ready

De HD-ready resolutie is 1280 x 720 pixels en kom je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar tegen bij de kleinere toestellen tot 32 inch. Deze resolutie is prima voor wanneer je nog geen digitale televisie kijkt of gebruik maakt van Digitenne.

Full High Definition

Full HD tv’s is een stuk scherper met 1920 x 1080 pixels en dat is vier keer meer pixels dan HD-ready. De meeste kanalen zenden al uit in HD kwaliteit en ook streaming services als Netflix tonen hun beeld standaard in Full HD kwaliteit.

4K Ultra High Definition

Een 4K tv is maar liefst vier keer beter dan Full HD en kun je vergelijken met de kwaliteit die je in de bioscoop ziet. Met 3840 x 2160 pixels wordt werkelijk elk detail zichtbaar en levensecht in beeld gebracht. Steeds meer programma’s en films worden tegenwoordig in 4K opgenomen en ook streaming services als Netflix hebben een gedeelte van hun aanbod in 4K beschikbaar.

Super High Definition

De resolutie van SUHD/QLED is tenminste gelijk aan 4K. De naam doet anders vermoeden, maar SUHD zegt niets over een hoogte/breedte resolutie. SUHD is een term die Samsung om de televisies met Quantum Dot schermtechnologie aan te duiden. Inmiddels hanteert Samsung hiervoor de term 'QLED'. .

8K Ultra High Definition

Een 8TV heeft twee keer zoveel pixels als een 4K tv en maar liefst acht keer zoveel als een full-hd televisie. 8K tv’s beschikken over een hoge resolutie van 7680 x 4320 pixels waardoor er nog meer detail zichtbaar zijn. Deze technologie is perfect voor weergave op grotere schermen. Normaal gesproken blijft het aantal pixels gelijk, ondanks de grootte van het scherm. Omdat de pixels bij een 8K tv kleiner zijn, blijven zelfs de kleinste detail superscherp zichtbaar, ook op grotere formaten.


Conclusie

De resolutie van een televisie is één van de belangrijkste factoren bij het uitzoeken van een tv. Een hogere resolutie zorgt voor scherper beeld en veel meer details. 4K-resolutie is momenteel de gangbaarste resolutie in de markt. Er is wel een hogere resolutie, maar die tv's zijn niet alleen erg duur, er is ook nog geen echte aanbieder voor 8K-content. Wij adviseren 4K-resolutie voor grotere schermen of voor kijkers die dichtbij zitten. Wees je er van bewust dat een hogere resolutie een hogere kwaliteit van het beeld vereist, maar dat dit ook afhangt van de kwaliteit van de bron zoals een voetbal wedstrijd, Netflix en Amazon Prime.

Populaire video voor artikel: Resolutie TV's. Hoe scherp is het beeld? Full HD, 4K of zelfs 8K

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen