728x90: Bol Ad
Verf tips

Schilderen; wij hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld

Door - - Prijs-update: 23 april 2024 -

In deze kluswijzer hebben wij de meest gestelde vragen over schilderen, verf en verven voor je verzameld. Met onze praktische tips verf je gemakkelijker jouw muur, trap of plafond en krijg je een professioneler eindresultaat. Lees de uitleg van onze experts in waarin we de top 10 verven hebben uitgelicht of bekijk ook ons artikel wat gaat over verf op waterbasis (acryl) of terpentinebasis (alkyd). Wat is het verschil?.

Is watergedragen verf wel goed genoeg?

Er zijn allerlei misverstanden over watergedragen verf. Op zich begrijpelijk, want verf op waterbasis was vroeger van slechte kwaliteit. Die tijden liggen inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig hebben alle grote professionele merken, zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol, een mooi assortiment watergedragen verven, die net zo goed schilderen als de ouderwetse alkydharsverf. Watergedragen verf doet dus niet langer onder voor andere soorten verf.

De verschillen zitten hem vooral in de glansgraad, duurzaamheid en het middel waarmee de verf verdunt wordt. Het verschil tussen acrylverf (waterbasis) en alkydverf zit hem vooral in het verdunningsmiddel dat gebruikt is. Acrylverf wordt ook wel watergedragen verf genoemd, en wordt dus verdund met water. Watergedragen verf heeft een lagere glansgraad dan terpentinegedragen verf. Een watergedragen verf bevat daarentegen wel minder schadelijke stoffen en is daarom beter voor de gezondheid en het milieu.

Terpentinegedragen verf bevat meer oplosbare schadelijke stoffen, dit is dan ook gelijk de reden dat deze verf schadelijker is voor je gezondheid. Dit maakt de verf wel meteen tot een duurzamere verf. Lees hier meer over het verschil tussen verf op waterbasis (acryl) of terpentinebasis (alkyd). Wil je direct een watergedragen verf uitzoeken, bekijk dan onze watergedragen verf keuzehulp.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Verf verwijderen van hout?

Wanneer je je houten trap, raamkozijn of ander houten object gaat schilderen dan kun je direct over de bestaande verflaag heen schilderen, maar wanneer de verf al begint te bladeren is het beste is om de oude verflaag te verwijderen. Hiermee bereik je het mooiste resultaat. Er zijn verschillende manieren om verf te verwijderen: schuurpapier, schuurmachine, verfkrabber met heteluchtpistool of afbijtmiddel. Voor onderstaande methode maakt het niet uit of het verf is op waterbasis of op basis van terpentine.

Schuurpapier
De eenvoudigste manier om verf te verwijderen is met schuurpapier. Voor kleine of moeilijk te bereiken oppervlakken is een handschuurpapier het beste. Je kunt het ook combineren met een schuurblokje. Schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende korrelgrotes, waarbij een grotere korrelgrote een grover resultaat geven. Een open schuurpapier met bijvoorbeeld korrelgrootte P80 loopt niet meteen vol met verfresten. Daarentegen is P120 een fijner schuurpapier. Handmatig schuren is vaak een goede training voor je spierballen en zeer tijdrovend.

Verf verwijderen met een schuurmachine
Zowel een band- als vlakschuurmachine zijn geschikt om verf te verwijderen. Een roterende schuurschijf, die je op een boormachine bevestigt, is minder geschikt, omdat deze de neiging heeft telkens weg te schuiven. Een schuurmachine met een afzuigsysteem (bijvoorbeeld de stofzuiger) kan veel tijd en moeite kan besparen. Schuren met een schuurmachine doe je het beste in de richting van de houtnerven, zodat je een mooi glad resultaat krijgt. Doe je dat niet, dan voelt het hout erg ruw aan, wat niet mooi is als je het hout gaat lakken.

Verfkrabber met een heteluchtpistool
Om de verf makkelijker los te krijgen, kun je de verfkrabber gebruiken in combinatie met een heteluchtpistool. Een heteluchtpistool lijkt op een haarföhn, maar dan een stuk heter, past dus op! Verwarm de oude verflaag met het heteluchtpistool en krab de nog warme verflaag dan weg. Als er blaasjes in de verf verschijnen, is hij precies goed om af te krabben. Werk altijd met de nerf van het hout mee. Bij verticale oppervlakken verwijder je de verf van onder naar boven. Schuur het oppervlak van de kast eventueel nog lichtjes op voordat je ze verder afwerkt.

Professionele schilders gebruiken vaak een gasbrander om het verf eraf te branden, maar dit het vereist wel enige voorbereiding en aandacht. Als alternatief heb je de zogenaamde verfstripper, die sterk lijkt op een haardroger, maar dan een stuk krachtiger.

Verfkrabbers zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Het is belangrijk dat je die randen zo scherp mogelijk houdt om efficiënt te kunnen krabben.

Afbijtmiddel
Op lastig te bereiken plaatsen kun je het beste een afbijtmiddel gebruiken. Verfafbijt is een chemisch spulletje met bijtend stof dat de verflaagjes eraf haalt door een chemische reactie. Verfafbijt is de makkelijkste, maar misschien niet de beste manier om verf te verwijderen. Verfafbijt heeft paar flinke nadelen: het haalt niet alle verf evengoed weg, en als het in het hout blijft zitten, kan de nieuwe verflaag minder goed hechten. Daarnaast zijn afbijtmiddel zijn agressief en minder goed voor het milieu.

Afbijtmiddel brandt je huid en ogen. Daarom moet je werkhandschoenen en veiligheidsbril dragen. Zet ramen open voor extra ventilatie en plaats een plasticfolie onder het te behandelen voorwerp om de ondergrond te beschermen. Verfafbijt zal niet direct gaten in je huid branden, maar het voelt niet lekker.

Breng het afbijtmiddel met een verfkwast aan op het houtoppervlak en laat het inwerken. De duurtijd hangt af van de dikte en de kwaliteit van de verflaag. Lees hiervoor de verpakking. Als het afbijtmiddel is ingewerkt, wordt de verf zacht en ribbelig. Nu kun je hem wegsteken met een plamuurmes of een verfkrabber.

Combinatie van technieken
Waarschijnlijk is een combinatie van de bovenstaande technieken de beste oplossing. Start met vuil en losse verf te verwijderen met een verfkrabber. Pak vervolgens de verfföhn en schraap met de verfkrabber de eerste verf weg. Gebruik op de lastige plekken handschuurpapier of verfafbijt om de lak van het hout te verwijderen.

Klaar om te schilderen
Maak als laatste het oppervlakte schoon met een natte doek. Laten drogen en het hout ik klaar om geschilderd te worden,

Werk veilig!
Bij het verwijderen van verf kan verfstof vrijkomen en dat is niet bepaald gezond. Draag daarom een mondkapje en liefst ook een veiligheidsbril.

Gebruikte materialen Gereedschap

 • Afbijtmiddel
 • Ontvettingsmiddel
 • Handdoek

 • Verfkrabber
 • Verfkwast
 • Plamuurmes
 • Heteluchtpistool
 • Schuurmachine
 • Schuurpapier
 • Schuurblokje
 • Schroevendraaier

Populaire video voor artikel: Schilderen; wij hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld

Hoe een deur schilderen?

We krijgen regelmatig de vraag; hoe kan ik het beste een deur verven? Hoe ga je te werk en waar moet je beginnen? Het onderstaande stappenplan geeft je alle informatie die je nodig hebt voor een perfect glad resultaat. Zo weet je welke stappen je moet nemen, wanneer je een deur wilt schilderen.

Verkort stappenplan voor het lakken van een deur
Onder dit verkorte stappenplan hebben we de stappen nog uitgebreider toegelicht en tenslotte kun je ook nog een video bekijken.

 1. Voorbereiding: afdekken vloer, reinigen en ontvetten
 2. Oude verflagen verwijderen
 3. Aanbrengen grondlaag
 4. Schuren en reinigen grondlaag
 5. Aflakken

Stap 1. Voorbereiding: afdekken vloer, reinigen en ontvetten
Voordat je de deur gaat schilderen moet je enkele zaken voorbereiden. Het is niet nodig om de deur uit het kozijn te verwijderen. Het makkelijkste is om de deur in het kozijn te laten hangen. Zorg dan wel dat niemand per ongeluk tegen de vers geschilderde deur kan aanlopen.

Dek de vloer eerst af, met bijvoorbeeld afdekvlies. Verwijder vervolgens het deurbeslag van de deur. Zorg voor een goede schone, vetvrije en droge ondergrond. Rondom de deurklink heb je het meeste huidcontact en daarom moet je dat het beste ontvetten. Maak je deur schoon met warm water, met daarin een ontvetter. Spons daarna de deur na met schoon water.

Stap 2. Oude verflagen verwijderen
Voordat je begint, is het belangrijk om de staat van het bestaande schilderwerk te inspecteren. Als de verf in slechte staat is (bladeren), dan kan het nodig zijn om de oude lagen te verwijderen en het hout kaal te maken. Schilderwerk in goede conditie hoeft alleen licht opgeschuurd te worden en afgelakt.

Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten moet de ondergrond goed geschuurd worden. Maak daarna de ondergrond weer stofvrij met een zachte borstel. Plak alles, wat je niet wilt schilderen, af met afplaktape.

Stap 3. Aanbrengen grondlaag
Voordat je de uiteindelijke lak gaat aanbrengen moet je de deur eerst gronden met een primer. Wanneer het schilderwerk in goede conditie verkeert en er geen grote kleurwijziging zijn, dan is gronden met een primer niet nodig. Je kunt dan volstaan met het licht schuren van de bestaande laklaag en het aanbrengen van een nieuwe verflaag.

De juiste primer zorgt voor een goede vulling en hechting op onbehandeld of kaal hout en bestaande verflagen. Zorg wel dat je een witte primer gebruikt voor lichte kleuren en een donkere primer voor donkere kleuren.

Stap 4. Schuren en reinigen grondlaag
Schuur de grondlaag licht op met een fijn schuurpapier (P220-P320) en maak de deur vervolgens weer stofvrij.

Stap 5. Aflakken
Voor het mooiste eindresultaat breng je twee lagen verf aan. Tussen de twee verflagen schuur je de verf licht op met een fijn vlies. Schilder eerst de lastige plekken en inkepingen een kwast. Daarna rol je eerst in verticale richting (van boven naar beneden) met een microvezel roller en tenslotte rol je de verf daarna horizontaal uit. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat zonder strepen. Gebruik een brede microvezel roller, want deze neemt meer verf op dan een viltroller.

Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat je de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging. De verf heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na een week is je deur volledig stoot- en krasvast.

Welke verf gebruiken?
Je kunt het beste voor binnen watergedragen hoog- of zijdeglans verf gebruiken. Deze lak dekt zeer goed en is kras- en slijtvast, waardoor het schilderwerk lang als nieuw blijft. Watergedragen verf verkleurd, vergeelt en stinkt niet. Lees hier meer over de verschillen tussen watergedragen verf en verf op terpentinebasis. Bekijk hier de beste binnenverf.


Populaire video voor artikel: Schilderen; wij hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld

Hoe plafond schilderen?

Is je plafond niet meer stralend wit of wil je gewoon een ander kleur? Tijd om de handen uit de mouwen te stekken en je plafond te schilderen. Hoe ga je te werk en waar moet je beginnen? Het onderstaande stappenplan geeft je alle informatie die je nodig hebt voor een perfect mooi plafond.

Verkort stappenplan voor het verven van een plafond

 1. Voorbereiding
 2. Kitten
 3. Schilderen
 4. Tape verwijderen

Stap 1. Voorbereiding
Voordat je begint te schilderen moet je de ondergrond schoonmaken. Het plafond wordt over het algemeen niet zo vuil als wanden of deuren, maar houdt er rekening mee dat er in de keuken wel vetresten op het plafond kunnen zitten. Het beste reinig je dit met een oplossing van ammonia. Een plafond kan ook stoffig zijn en dus is het aan te raden om het eerst te reinigen met een stofzuiger.

Bij een nieuw, nog niet geschilderd plafond, is het raadzaam om deze eerst in de primer te zetten. Hiermee hef je de zuigende werking van het plafond op.

Afplakken
Het afplakken van alles wat niet geschilderd moet worden is altijd een vervelende klus, maar het moet gebeuren. Vaak kost het afplakken meer tijd dan het daadwerkelijke schilderen. Achteraf zal je blij zijn als je het goed hebt afgeplakt. Gebruik bij het afplakken zoveel mogelijk brede en lange stukken tape, zodat je een rechte strakke lijnen krijgt.

Stap 2. Kitten
Kitten is niet altijd nodig, dus deze stap kun je ook overslaan. Bij verlaagde plafonds, zie je vaak barsten en naden langs de muur. Barsten en kieren kun je goed wegwerken met een overschilderbare acryllaatkit. Na het kitten kun je direct beginnen met schilderen.

Stap 3. Schilderen
Hoe schilder je je plafond zonder strepen en spatten? Een plafond schilder je het beste in een keer. Gebruik een goede roller en schilder altijd mee met de lengte van het plafond. Schilder waar mogelijk weg van het raam en kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron. Zo heb je overzicht op je werk en voorkom je schaduw.

Om spetters op de muur te voorkomen schilder je eerst langs de randen en in de hoeken met een ronde kwast. Schilder dit deel dan over met een kleine roller. Zo voorkom je dat je streeppatroon ziet op het plafond. Vervolgens kun je de rest van het plafond gaan verven met een grote roller. Werk hierbij in banen, waarbij je elke keer de vorige baan iets overlapt. Werk hierbij zoveel mogelijk tegen het licht, zo zie je goed waar je bent gebleven. Doe niet te veel verf op de roller om het verfspetters van de verf te voorkomen. Meer verf gaat sneller, maar naderhand heb je veel meer spetters en druipers schoon te maken.

Stap 4. Tape verwijderen
Verwijder de tape direct nadat je klaar bent met schilderen. Dit gaat namelijk het beste als de verf nog nat is. Wanneer je het tape pas later verwijderd zal de verse verf beschadigd raken.

Beste verf voor plafond

Goede verf is niet goedkoop, maar met degelijke kwaliteitsverven hoef je minder lagen te schilderen om een perfect resultaat te krijgen. Het dekkend vermogen van goedkopere verf is aanzienlijk minder en vaak moet je meerdere lagen aanbrengen met een minder bevredigend resultaat.

Binnen kun je het beste een watergedragen verf gebruiken. Watergedragen verf verkleurd, vergeelt en stinkt niet. Lees hier meer over de verschillen tussen watergedragen verf en verf op terpentinebasis. Voor het schilderen van je plafond kun je het beste een matte latex gebruiken.

Wij zijn onder de indruk van Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF is de beste muurverf, want hij is in één keer dekkend en betaalbaar. Hij geeft het plafond een luxe uitstraling met het zeer matte effect die het langste mooi blijft. De Consumentenbond heeft deze latex ook als beste Getest geclassificeerd. Bekijk hier onze top 10 muurverven of onze latex keuzehulp.

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF Wit 10 Liter

#1 Onze keuze

De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF Muurverf is een zeer betrouwbare verf voor de professionele schilder en kritische amateur. De latex is lekker dik met een een zeer mat isolerend eindresultaat. De muurverf glanst verder niet als je een vlek eraf poetst.

REVIEW 9.1
Sikkens Alphacryl Pure Mat SF Wit 10 Liter
image 1 - Sikkens Alphacryl Pure Mat SF Wit 10 Liter

Consumentbond Beste Koop
Extreem mat
Niet opglanzend na reinigen
Hogere verfprijs per vierkante meter
Score (9.1/10 - 1 experts)

Laagste prijs gevonden vandaag 20:16 uur
Populaire video voor artikel: Schilderen; wij hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld

Hoe trap schilderen?

We krijgen vaak de vraag; hoe moet ik een trap verven? De trap krijgt veel te verduren en dag in dag uit lopen verschillende gezinsleden de trap flink op en af. Soms op sokken, maar ook met schoenen en soms zelfs met hakken en door al deze belasting heeft de trap vaker een nieuwe verflaag nodig dan andere onderdelen in het huis. Een trap verven is niet moeilijk maar het kost alleen wat tijd.

Hieronder eerst het korte stappenplan voor het lakken van een trap. Onder dit verkorte stappenplan voor de traprenovatie hebben we de stappen nog uitgebreider toegelicht en tenslotte kun je ook nog een video bekijken.

 1. Voorbereiding (ontvetten, schuren)
 2. Aanbrengen primer
 3. Schilderen (twee keer schilder, tussentijds schuren)

Stap 1. Voorbereiding
Begin eerst met de trap te ontvetten. Dit voelt misschien wat tegenstrijdig, omdat je eerst wil schuren, maar als je de trap niet eerst ontvet, dan schuur je de vetresten mee in het hout. Na het ontvetten schuur je de trap licht op met schuurpapier. Je kunt hiervoor het beste een kleine korrel nemen, bijvoorbeeld P320. Je kunt dit met de hand of met een schuurmachine doen, maar als het mechanisch doet, pas dan wel op dat je het rustig doet. De trap hoeft niet helemaal kaal geschuurd te worden.

Plak alles af wat niet geschilderd moet worden. Dit is altijd een vervelende klus, maar achteraf zal je blij zijn dat je het gedaan hebt. Verwijder de tape wel zo snel mogelijk. Hoe langer je het laat zitten, hoe lastiger het wordt om het netjes te verwijderen.

Werk na het schuren ook alle kieren en naden weg met acrylaatkit, ook wel schilderskit genoemd. Overtollige kit kun je meteen met een vochtige doek verwijderen.

Stap 2. Aanbrengen primer
Na het schuren maak je de trap stofvrij en breng je de prima aan. Dit is een goede basis grondlaag voor perfecte hechting van de traplak.

Stap 3. Schilderen
Als de primer droog is, kun je de eerste laag traplak aanbrengen. Gebruik voor de randen een kwast en voor de grote delen een kleine verfroller. Laat deze verflaag minimaal 24 uur drogen. Wanneer deze laag droog is schuur je deze licht op met een fijn schuurpapier (korrel 320). Het schuren van de tussenlaag is belangrijk voor de hechting van de volgende verflaag. Als je schuurt dan ’pakt’ de volgende laag beter, waardoor je een beter resultaat krijgt. Vergeet niet om de trap weer stofvrij te maken voordat je de volgende laag aanbrengt.

Breng tweede en de laatste laklaag aan. Als deze laag droog is, dan is de trap klaar voor gebruik. Wees in het begin voorzichtig met het belopen van de trap. Houdt rekening met ongeveer twee weken voordat de verf helemaal is doorgehard.

Welke verf gebruik ik voor de trap?

Binnenshuis kun je het beste een watergedragen verf (ook wel acrylverf genoemd) gebruiken. Watergedragen verf wordt keihard en verkleurd, vergeelt en stinkt niet. Lees hier meer over de verschillen tussen watergedragen verf en verf op terpentinebasis. Voor je traprenovatie kun je bijvoorbeeld een matte, een zijdeglans, een halfglans of een hoogglans verf gebruiken. Er bestaat tegenwoordig ook anti-slip traplak, waardoor je minder snel uitglijdt met sokken. Denk eraan dat je bij een kale trap eerst een primer op waterbasis gebruikt. Hou er rekening mee dat watergedragen traplak langer nodig heeft om helemaal door te harden. Het kan tot wel twee weken duren voordat de verf volledig is doorgehard en met je met schoenen naar boven lopen.

De beste trapverf

De merken Sikkens, Sigma of Wijzonol staan voor kwaliteit en staan garant het beste de beste verf voor je trap. Bij een trapverf het voornamelijk belangrijk dat de lak goed beschermt tegen krassen en stoten. Bekijk hier onze watergedragen verf keuzehulp.

Moet ik de trap voorbehandelen met een primer?
Wij adviseren eigenlijk altijd om een primer te gebruiken wanneer je de trap gaat schilderen. De primer zorgt namelijk voor een goede hechting tussen de houten trap en de verf. Een trap wordt over het algemeen veel gebruikt en krijgt veel te verduren. Daarom is de extra hechting extra belangrijk.


Populaire video voor artikel: Schilderen; wij hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld

Hoelang kun je verf bewaren?

Mits je verf goed opbergt, is verf is best lang houdbaar. Verf kun je tot wel 5 jaar bewaren, maar het afhankelijk van de soort verf. Sneldrogende verf kun je minder lang bewaren dan een normale verf. Ook zit er een verschil tussen watergedragen en op terpentinebasis (alkydverf). Tenslotte heeft muurverf een andere samenstelling en kun je daardoor minder lang bewaren.

Er staat op een verfblik nooit een houdbaarheidsdatum. Dat verschilt dus van producten uit de supermarkt. De houdbaarheid van verf heeft namelijk met meerdere factoren te maken. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken: verf kan namelijk wel bederven!

Watergedragen of verf op terpentinebasis.
Watergedragen verf en muurverf kun je maximaal 2 tot 3 jaar houdbaar. Alkydverf (op basis van terpentine) en grondverf kun je langer bewaren en die kun je maximaal 5 jaar. Primer kun je meestal 3 jaar bewaren.

Kijk uit met vorst
Verfproducten moeten altijd vorstvrij worden bewaard. Verf bevat vocht en vorst beschadigd de verf. Zet verf dus niet zomaar de onverwarmde schuur. Dit is belangrijker voor watergedragen verf dan voor verf op terpentinebasis. Als acrylverf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf heeft dan al zijn eigenschappen verloren en zal ook gaan stinken.

Verf zo lang mogelijk bewaren
Zoals bij de meeste producten verouderen zij door zuurstof. Zorg daarom dat de verf in een gesloten verpakking zit met zo min mogelijk zuurstof. Een vol verfblik kun je dus langer bewaren dan een al geopend blik, omdat er meer zuurstof in zit. Daarnaast kun je de houdbaarheid van verf vergroten door het blik af en toe even goed te schudden. Maak de verpakking niet open om de verf te roeren, hierdoor komt er weer nieuwe zuurstof in het blik. Tenslotte is het al een oude schilderstruc om de pot elke maand even op zijn kop te zetten, zodat het bindmiddel goed verdeeld wordt en niet de kans krijgt om in te dikken.

Vel op de verf. Kan Kan ik deze verf niet meer gebruiken?
Velvorming betekent niet automatisch dat de verf niet meer bruikbaar is. Wanneer een teveel zuurstof in het blik zit dan kan het bindmiddel en vel veroorzaken. Het vel kun eenvoudig verwijderen door het eraf te snijden met een mes. Filter de verf vervolgens door het door een afgeknipte pantykous te laten lopen. Zorg er wel voor dat alle verf uit het oude blik is, hier zitten namelijk bestanddelen in de belangrijk zijn voor de uitharding en de droging. Je kunt een vel op de verf voorkomen door de resterende verf over te gieten in een ander verfblik, waar minder zuurstof zit. Zorg ook dat het verfblik zo schoon mogelijk blijft. Werk niet rechtstreeks vanuit het verfblik, maar vanuit een strijkvaatje met daarin een inzetvaat. Dan blijft het verfblik schoon en minder gevoelig voor stof en andere vervuiling.

Schilderen met oude verf
Het is altijd verstandig om eerst een proefstukje te maken wanneer je werkt met oudere verf. Hiermee test je of de verf nog goed is.


Hoe krijg ik verf uit mijn kleding?

Om te bepalen wat de beste aanpak is om de verf te verwijderen uit je kleding, zijn een paar vragen belangrijk.

Verf op waterbasis of terpentine
Is het verf op waterbasis, zoals latex, emulsie- en schoolverf? Tegenwoordig is de meeste verf op waterbasis en het verschil acrylverf (waterbasis) en alkydverf (op basis van terpentine) zit hem vooral in het verdunningsmiddel dat gebruikt is. Acrylverf wordt ook wel watergedragen verf genoemd, en daarmee is direct duidelijk dat deze verf wordt verdund met water. Lees hier meer over het verschil tussen verf op waterbasis (acryl) of terpentinebasis (alkyd).

Zo lang de verf nog niet opgedroogd is, kun je watergedragen verf makkelijker verwijderen met warm water. Verf of basis van terpentine kun je over het algemeen alleen verwijderen met terpinite of wasbezine. Het beste om de vlek te behandelen zoals de verffabrikant aanraadt om de verf te verdunnen. Dit staat vermeld op de verfpot.

Natte of opgedroogde verf
Wanneer de verf nog nat is het verwijderen meestal eenvoudig. Dus als je verf morst; weer snel op het te verwijderen. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem.

Natte verf
Wanneer de verf nog nat is dan dep je met een keuken- of wc-papier de verf zo veel mogelijk weg. Ga niet wrijven, want dan wordt de vlek namelijk alleen maar groter. Daarna kun watergedragen verf eenvoudig uitwassen met warm water.

Bij verf op terpentinebasis doop je een wattenstaafje in de terpentine of wasbenzine en dep je zo veel mogelijk van de verf op. Net zolang tot alle verf weg is. Je kunt ook nog terpentine-bad maken en hierin de vlek 5 minuten te laten weken. Leg alleen het deel van het kledingstuk met de verfvlek in de terpentine. Niet het gehele kledingstuk. Wanneer de verfvlek weg is dan kun je het kledingstuk in de wasmachine doen.

Opgedroogde verf
Is de verfvlek al droog? Ga dan als volgt te werk:

 • Schraap eerst de overtollige verf eraf met een stomp schrappertje. Wanneer je een scherp mes gebruikt kun je het kledingstuk beschadigen.
 • Spoel de vlek vervolgens uit met warm water.
 • Meng een deel afwasmiddel met een deel warm water en breng dit mengsel al deppend aan op de vlek.
 • Maak daarna een terpentine-bad, door terpentine in een bakje te doen. Leg het deel van het kledingstuk met de verfvlek in de terpentine. Niet het gehele kledingstuk. Laat het kledingstuk 5 minuten in de terpentine weken.
 • Doe vervolgens het kledingstuk in de wasmachine op 30 graden.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen