728x90: Bol Ad
Schroeven & Boren tips

Tips voor het kiezen van de juiste schroefboormachine

Door - - Prijs-update: 23 april 2024 -

Als je van plan bent om een schroefboormachine te kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Er zijn namelijk verschillende soorten schroefboormachines, met elk hun eigen specificaties en kenmerken. Om de juiste keuze te maken voor jouw klussen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je de beste schroefboormachine kiest. Bekijk ook ons artikel top 10 schroefboormachine waarin we de beste schroefboormachines op een rijtje zetten.

Doel

De eerste en belangrijkste tip is om te bedenken waarvoor je de schroefboormachine gaat gebruiken. Wil je hem bijvoorbeeld gebruiken voor het ophangen van planken en schilderijen of ga je er ook gaten mee boren in hout, metaal of beton? Voor lichte klussen volstaat een eenvoudige schroefboormachine, terwijl je voor zwaardere klussen een krachtiger model nodig hebt. Bedenk dus goed welke klussen je wilt uitvoeren en kies op basis daarvan het juiste type schroefboormachine of bekijk ook ons artikel wat gaat over waarom is een schroefboormachine een onmisbaar gereedschap? en meer over dit onderwerp variabele snelheid en koppelregeling bij schroefboormachines.

Vermogen

Het vermogen van de schroefboormachine is een andere belangrijke factor om rekening mee te houden. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt en geeft aan hoe krachtig de machine is. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine en hoe beter hij geschikt is voor zwaardere klussen. Als je alleen lichte klussen wil uitvoeren dan is een machine met een lager wattage voldoende.

Variabele snelheid

Een variabele snelheid is ook een belangrijke eigenschap van een goede schroefboormachine. Hiermee kun je de snelheid van de boormachine aanpassen aan het materiaal dat je gaat bewerken. Zo kun je voorkomen dat de machine te snel gaat draaien en het materiaal beschadigt. Ook kun je zo nauwkeuriger te werk gaan. Een machine met een variabele snelheid is dus een must-have als je precieze klussen wilt uitvoeren.

Grip

Een schroefboormachine moet comfortabel in de hand liggen en een goede grip hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen comfort, maar ook voor de veiligheid. Als de machine niet goed in de hand ligt, kun je hem niet goed controleren en is de kans op ongelukken groter. Let dus bij het kiezen van een schroefboormachine op de grip en het gewicht van de machine.

Geluidsniveau

Een schroefboormachine maakt altijd geluid, maar het geluidsniveau kan per machine verschillen. Als je gevoelig bent voor geluid, is het belangrijk om te kiezen voor een machine met een laag geluidsniveau. Ook als je in een omgeving werkt waar je rekening moet houden met anderen, zoals bijvoorbeeld in een appartementencomplex, is een stille schroefboormachine een goede keuze.

Accuduur en laadtijd

Als je kiest voor een draadloze schroefboormachine, is het belangrijk om te letten op de accuduur en de laadtijd. Een goede accuduur is belangrijk als je langere tijd achter elkaar wil werken zonder de machine te hoeven opladen. Ook de laadtijd is belangrijk, want je wil niet lang moeten wachten voordat de accu weer is opgeladen. Kies daarom voor een machine met een goede accuduur en een snelle laadtijd.

Gewicht en de grootte

Het gewicht en de grootte van de schroefboormachine zijn ook belangrijk om rekening mee te houden. Als je de machine vaak moet verplaatsen, is een lichte en compacte machine handig. Maar als je voornamelijk op één plek werkt, kan een iets zwaardere en grotere machine beter geschikt zijn, omdat deze vaak krachtiger is. Bedenk dus goed wat voor jou de ideale grootte en gewicht zijn.

Vergelijk prijzen en merken

Tot slot is het belangrijk om prijzen en merken met elkaar te vergelijken. Er zijn veel verschillende merken schroefboormachines op de markt en de prijzen kunnen flink uiteenlopen. Door verschillende modellen met elkaar te vergelijken en te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding kun je de beste keuze maken. Let daarbij ook op de garantie en servicevoorwaarden van het merk.

Keuze schroefboormachine

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste schroefboormachine, vind je in de eerste tabel een overzicht van de belangrijkste kenmerken van verschillende typen schroefboormachines.

Type schroefboormachine Kenmerken
Boormachine Kan enkel boren en is niet geschikt voor schroeven
Klopboormachine Heeft een extra klopfunctie waarmee je ook in beton kunt boren
Schroefboormachine Geschikt voor boren en schroeven
Slagschroevendraaier Zeer krachtige machine die vooral geschikt is voor zware schroeven
Boorhamer Ideaal voor het boren in harde materialen zoals steen en beton

Veelgestelde vragen

Welk type schroefboormachine is het meest geschikt voor mij?

Dit hangt af van het soort klussen dat je wil uitvoeren. Een boormachine is geschikt voor het boren van gaten, maar niet voor schroeven. Een klopboormachine is handig als je ook in beton wilt boren. Een schroefboormachine is de meest veelzijdige optie en kan zowel boren als schroeven. Een slagschroevendraaier is zeer krachtig en ideaal voor zware schroeven. Een boorhamer is perfect voor het boren in harde materialen zoals steen en beton.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn schroefboormachine lang meegaat?

Om ervoor te zorgen dat je schroefboormachine lang meegaat, is het belangrijk om het apparaat goed te onderhouden. Maak de boorkop regelmatig schoon en smeer deze in met een beetje olie om ervoor te zorgen dat deze soepel blijft draaien. Zorg er ook voor dat de schroefboormachine goed opgeborgen wordt op een droge en veilige plek. Verder is het belangrijk om de schroefboormachine niet te overbelasten en altijd te gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing.

Wat is een gemiddelde prijs voor een schroefboormachine?

De gemiddelde prijs van een schroefboormachine hangt af van het type en merk. Over het algemeen kun je rekenen op prijzen tussen de 50 en 250 euro. Een boormachine is over het algemeen het goedkoopst, terwijl een boorhamer het duurst is. Bosch, Makita en DeWalt zijn populaire merken, waarvan de prijzen variëren afhankelijk van het type.

Is een draadloze schroefboormachine beter dan een bedrade schroefboormachine?

Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en de aard van de klussen die je gaat uitvoeren. Een draadloze schroefboormachine biedt meer mobiliteit en flexibiliteit omdat je niet gebonden bent aan een stopcontact. Een bedrade schroefboormachine is echter krachtiger en heeft een constante stroomtoevoer. Als je van plan bent om langdurig te klussen en/of zwaardere materialen te boren, dan is een bedrade schroefboormachine wellicht de beste keuze. Voor lichtere klussen en meer flexibiliteit is een draadloze schroefboormachine geschikt.


Conclusie

Als je op zoek bent naar de juiste schroefboormachine, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Bedenk waarvoor je de machine gaat gebruiken en kies op basis daarvan het juiste type. Let daarbij ook op het vermogen, de variabele snelheid, de grip en het geluidsniveau van de machine. Als je kiest voor een draadloze schroefboormachine, is het belangrijk om te letten op de accuduur en laadtijd. Tot slot kun je prijzen en merken met elkaar vergelijken om de beste keuze te maken. Met deze tips vind je gegarandeerd de juiste schroefboormachine voor jouw klussen.

 • Draagbaar en flexibel, Snelle en eenvoudige klusoplossing, Veelzijdig
 • Beperkte kracht voor zware klussen, Batterij kan snel leeglopen
 • Populaire video voor artikel: Tips voor het kiezen van de juiste schroefboormachine

  Populaire producten
  Met handige prijsvergelijker

  Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

  Vergelijk alle prijzen