728x90: Bol Ad
Verf tips

Het grote kwasten topic; alles over verfkwasten

Door - - Prijs-update: 20 april 2024 -

Verfkwast kopen?

Ben je op zoek naar de beste verfkwast voor jouw verfklus of heb je een specifieke vraag of kwasten? Misschien wil je weten welke soorten verfkwasten er zijn of hoe je het beste je verfkwast moet opbergen. In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie over verfkwasten verzamelt of bekijk ook ons artikel wat gaat over tips: voorbereiden en schilderen van muren en meer over dit onderwerp reinigbare muurverf; schrobvastheid en schrobklasse.

Wanneer je gaat schilderen of verven, is het gebruik van de juiste verfkwast bepalend voor het resultaat. De keuze van een verfkwast hangt grotendeels af van de ondergrond die je wilt beschilderen en het soort verf. Daarnaast is natuurlijk de prijs een belangrijke factor; wil je hierbij werken met goedkopere schilderspullen of werk je liever met professionele kwasten? Heb je te maken met een egale ondergrond of zit er hier en daar een kwast in het hout? Bekijk ook ons artikel beste verf 2024 als je benieuwd bent wat de beste verf op dit moment is.

Verfkwast van varkenshaar of acryl?

De verf die je gaat gebruikt is erg bepalend voor het juiste type verfkwast. Een varkenshaar kwast is voor elke soort verf bruikbaar, dus zowel voor verfsoorten op waterbasis als op terpentinebasis. Varkenshaar kwasten gebruikt men voor terpentine gedragen verf, omdat de haren wat stugger zijn. Acryl kwasten hebben soepele haren en dit maakt ze ideaal voor het verven met watergedragen verf.

Er zijn varkensharen kwasten speciaal voor verf op terpentinebasis. Ook zijn er kwasten die een mix hebben van varkenshaar en synthetische haren. Deze zijn vaak geschikt voor verf op waterbasis of verf op terpentinebasis. Ook zijn er kwasten met volledig synthetische haren. Deze kwasten worden dan meestal gebruikt voor watergedragen verf of de nieuwe generatie verven.

Zwarte of witte haren?

Voor het verven met synthetische verf (op terpentine basis) gebruik je altijd een kwast met zwarte haren en maak je ook schoon met terpentine of wasbenzine. Een verfkwast met witte haren mag je nooit schoonmaken met terpentine of wasbenzine. Voor het verven van verf op waterbasis gebruik je een verfkwast met witte haren.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Soorten verfkwasten

Kun je het beste kiezen voor ronde kwasten, platte kwasten of ovale kwasten? Zo zijn platte en ovale kwasten zijn vooral handig als je snel grote platte oppervlaktes van een laag verf wilt voorzien, maar zijn ronde kwasten beter voor het fijne werk. Er bestaan verschillende soorten verfkwasten, die we hieronder voor je op een rij hebben gezet:

Blokkwast (blokwitter)
De blokkwast is een brede en rechthoekige verfkwast met lange haren. Dankzij de lange haren kun je er veel verf mee opnemen, om zo grote vlakken te kunnen schilderen. De blokkwasten zijn vooral goed geschikt voor latex- en acrylverf, bijvoorbeeld voor op de wand. Door de lange haren van de blokkwast kun je goed verf in de poriën van stenen of voegen aanbrengen.

Platte kwast (beitskwasten)
De platte verfkwast heeft lange haren en is uitstekend geschikt voor doe-het-zelvers. De platte kwast kun je onder andere gebruiken voor het vernissen van een parketvloer. Om beits of een vernis netjes aan te brengen kun je het beste een platte kwast gebruiken. Een platte kwast ook veel gebruikt om krijtverf aan te brengen. In de volksmond worden platte kwasten worden ook wel radiator kwasten genoemd. Echter is een radiatorkwast een platte kwast met een lange steel en een gebogen platte bus.

Radiatorkwast
De radiatorkwast heeft een lange houten steel met daarin een knik, waarmee je makkelijker op moeilijk bereikbare plekken kunt komen, zoals de binnenkant van een radiator.

Puntkwast of patentkwast
Met de puntkwast is zeer geschikt om precies te werken. De puntkwast met een afgeschuinde punt wordt ook wel patentkwasten genoemd.

Ronde kwast
De ronde kwast is geschikt voor verschillende verfklussen, met een kleiner oppervlak dan het platte model. Met ronde kwasten kun je de verf goed verdelen en dat geeft een mooi egaal resultaat bij het schilderen van alle soorten oppervlaktes. Ronde kwasten zijn bovendien onmisbaar om kleine oppervlaktes, zoals kozijnen en stoelen, netjes te kunnen beschilderen. Omdat bij ronde kwasten de haren zich naar alle kanten uitspreiden en het aanbrengen van de verf als het ware beter te controleren is, werken professionele schilders hier erg graag mee. De dunne draad rondom de kwast houdt de haren bij elkaar.

Sjabloneerkwast
Met een sjabloneerkwast verfkwast kun je uitstekend tamponneren. Je brengt de verf al deppend aan op het werkvlak, waardoor er een stoppeleffect ontstaat. De kwast is ook goed geschikt om mee te spatten, met een spatraampje en dunne verf, zoals ecoline.


Kwasten schoonmaken en bewaren

De eerste vraag die je jezelf moet stellen na het schilderen is of je de kwast de volgende dag weer wilt gebruiken of dat je ze voor een langere tijd wilt opbergen. Als je de kwast voor de volgende dag weer wilt gebruiken, kun je deze het beste afgesloten verpakken in plasticfolie, boterhamzakje of aluminiumfolie. Eventueel kun je de kwast ook wegzetten in een pot met water. Ga je de verfkwasten later gebruiken dan kun je het beste je kwasten eerst reinigen met een kwastenreiniger. Vervolgens kun je de verfkwasten schoonmaken met water en zeep. Zijn de kwasten hierna nog stug, dan kun je dit een keer herhalen. Na het schoonmaken kun je de kwasten bewaren voor een langere periode.


Wergwerp, doe-het-zelfkwasten of proffesionale verfkwasten?

Schilderskwasten zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Wegwerpkwasten zijn kwasten met een plastic handvat. Speciaal gemaakt voor éénmalig gebruik. Wegwerpkwasten hebben een lage kwaliteit en hierbij vallen de haren nogal eens uit. Zulke kwasten kun je niet gebruiken voor een strak resultaat. De wegwerpkwasten zijn wel geschikt voor het aanbrengen van afbijt. Doe-het-zelfkwasten zijn beter en erg populair, maar de beste kwaliteit vind je toch bij professionele kwasten. Een professionele verfkwast hebben meer en langere haren, zodat het schilderen soepeler gaat. Daarnaast zijn de haren aan de bovenkant gespleten, waardoor de verf beter vastgehouden wordt. Meer verf in de haren zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig en streeploos over de ondergrond wordt verdeeld. Daarnaast gaan professionele kwasten langer mee, want ze zullen zelfs bij schoonmaken weinig haren verliezen.


Kan ik het beste een kwast of een roller gebruiken?

Voor kleine vlakken en langs de randen van grote vlakken kan het beste een kwast gebruikt worden. Grote vlakken zijn met een roller snel, eenvoudig en strak af te werken.

Welke verfroller heb ik nodig?

Grote oppervlakten, zoals wanden en plafonds kun je beter verven met een verfroller. Welk type verfroller je kiest, is afhankelijk van het soort verf. Goede verfrollers pluizen minder, nemen de verf beter op en geven beter en gelijkmatiger af. Verf op waterbasis komt het beste op de muur via een vachtroller of structuurroller, terwijl kortharige nylon rollers en vilten rollers zich beter lenen voor terpentine verf. Met een schuimroller creëer je eenvoudig een strakke, gladde muur.

Populaire video voor artikel: Het grote kwasten topic; alles over verfkwasten

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen