728x90: Bol Ad
Wasmachine tips

Hoe los je een trillende wasmachine op?

Door - - Prijs-update: 20 april 2024 -

Als een wasmachine te vol is of deze is niet goed afgesteld dan kan dit voor vervelende trillingen zorgen. Een vlakke vloer, het goed afstellen en regelmatig goed reinigen kan al behoorlijk veel schelen. Maar is de wasmachine te oud dan kan het ook gaan om versleten schokdempers waardoor de wastrommel teveel uit balans kan raken en trillingen kan veroorzaken. Bekijk hieronder een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om het probleem op te speuren. Bekijk ook ons artikel beste wasmachine waarin we de top 10 wasmachines op een rijtje zetten of bekijk ook ons artikel wat gaat over energiezuinig wassen om geld te besparen is een trend en meer over dit onderwerp wasmachine vol met water en pompt niet af.

Vlakke ondergrond

Een van de belangrijkste oorzaken van een trillende wasmachine is dat het apparaat niet op een vlakke ondergrond staat. Controleer of de vloer waarop je wasmachine staat vlak is en pas indien nodig de poten van de wasmachine aan. Zorgt dat alle vier de stelpoten op de grond staan. Als de vloer niet goed vlak is of als de ondergrond niet stevig genoeg is dan kan dit het trillen veroorzaken.

Belading gebalanceerd

Als je wasmachine te vol is, kan dit ook leiden tot trillingen. Sommige trillingen kunnen ontstaan doordat de lading in de trommel onbalans veroorzaakt. Open de deur van de wasmachine en controleer of de lading gelijkmatig verdeeld is. Zorg ervoor dat je wasmachine niet te vol is en probeer de belading zo goed mogelijk te verdelen.

Verwijder overtollige pluizen en haren

Wasmachines kunnen als heel snel trillen als er veel te veel en dus overtollige pluizen en haren in het filter vastzitten. Zorg ervoor dat je regelmatig het filter schoonmaakt en verwijder overtollige pluizen en haren. Dat maakt echt een heel groot verschil.

Aansluitingen vast

Controleer of alle aansluitingen van de wasmachine stevig vastzitten en met name de slangen kunnen behoorlijk veel lawaai maken tijdens het centrifugeren. Als deze te los zitten dan kan dit leiden tot trillingen en geluidsoverlast.

Trillingsdempers

Trillingsdempers zijn een mogelijke oplossing, maar helaas zijn ze niet altijd bruikbaar. Als je een harde vloer hebt, zoals tegels of beton, kun je trillingsdempers onder je wasmachine plaatsen. Trillingsdempers helpen niet op zachte vloeren zoals hout, laminaat of vloerbedekking. Deze vloeren verminderen al een groot deel van de trillingen, dus de dempers zijn niet meer nodig. Het is zinloos trillingsdempers te gebruiken, of de wasmachine op rubberen voetjes te zetten, zelfs als je een lekbak gebruikt. Het kan zelfs averechts werken.

Veelgestelde vragen

Wat te doen als je wasmachine wandelt?

De meestvoorkomende reden, dat een wasmachine wandelt, is dat de machine niet waterpas staat. Draai aan de pootjes aan de onderkant om de machine recht te zetten. Een andere veelvoorkomende reden is een te gladde ondergrond, zoals een hout of laminaat vloer. Je kunt het oplossen door een dikke rubberen mat onder de wasmachine te leggen of door de wasmachine in lekbak te zetten. Controleer ook of de machine wel waterpas staat.

Hoe vol mag een wasmachine zitten?

Hou een ruimte van circa 7 à 10 centimeter over aan de bovenkant, tussen de bovenkant van het wasgoed en de bovenkant van de trommel. Dit is ongeveer een handbreedte ruimte. Aan de voorzijde moet de deur goed dicht kunnen zonder dat er wasgoed tussen de deur of rubbers komt.


Conclusie

De belangrijkste oorzaak van een trillende wasmachine is dat deze niet waterpas staat. Dit is eenvoudig zelf te controleren door een waterpas bovenop de wasmachine te plaatsen en indien nodig alle vier de stelpoten van de wasmachine in of uit te draaien tot de wasmachine volledig waterpas staat. Dit voorkomt ook dat de wasmachine aan de wandel gaat of tegen de wasdroger aan loopt te duwen.

Populaire video voor artikel: Hoe los je een trillende wasmachine op?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen