728x90: Bol Ad
Wasmachine tips

Energiezuinig wassen om geld te besparen is een trend

Door - - Prijs-update: 20 april 2024 -

Zuinig wassen

Wassen is duur en helemaal met de huidige energieprijzen. Maar door energiezuinig te wassen kan je eenvoudig veel geld besparen. Er zijn een aantal simpele manieren om dit te doen en dat allemaal zonder dat je inlevert op de kwaliteit van je wasgoed. Wij geven in dit artikel een aantal handige tips om energie en geld te besparen tijdens het wassen. Van volle wasmachines tot energiezuinige wasprogramma's, we hebben het allemaal voor op een rijtje gezet. Bekijk de uitleg van onze experts in het artikel beste koop wasmachines en weet zeker welke wasmachine de beste is of bekijk ook ons artikel wat gaat over welke soorten wasmachines zijn er allemaal? en meer over dit onderwerp hoe los je een trillende wasmachine op?.

Water besparen tijdens het wassen

Wist je dat je tijdens het wassen gemakkelijk water kunt besparen? Er zijn enkele simpele manieren om dit te doen, zonder dat je inlevert op de kwaliteit van je was.

 1. Was alleen volle wasmachines
  Wanneer je een wasmachine vol maakt, gebruik je minder water dan wanneer je een halve of een kwart volle machine aanzet.
 2. Kies de juiste wasprogramma's
  Er zijn wasprogramma's die speciaal zijn ontworpen om minder water te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een programma voor kleinere ladingen of voor een programma dat speciaal is ontworpen voor efficiënt watergebruik.
 3. Verminder het aantal spoelcycli
  Hoe meer spoelcycli je gebruikt, hoe meer water je verbruikt. Probeer daarom het aantal spoelcycli te verminderen.
 4. Gebruik een waterbesparende wasmachine
  Er zijn wasmachines beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om minder water te gebruiken. Overweeg om zo'n machine aan te schaffen als je op zoek bent naar een efficiëntere manier van wassen.

Door deze simpele stappen te volgen, kun je gemakkelijk water besparen tijdens het wassen. Probeer deze tips eens uit en je zult zien dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Op hoeveel graden kan ik het beste wassen?

Het kiezen van de juiste watertemperatuur bij het wassen van kleding is eigenlijk het belangrijkste onderdeel om energiezuinig te kunnen wassen. Maar ook de levensduur van kleding en hoe schoon het wasgoed kan worden. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de juiste watertemperatuur, zoals de stof van het kledingstuk, de kleur van de kleding en de mate van vuil. Een goed beginpunt is altijd goed te kijken naar het waslabel die je in kleding kunt vinden. Als je op een te hoge temperatuur een wasmachine laat draaien dan is het goed om te weten dat niet elk wasmiddel daar tegen kan. In heel veel wasmiddelen zitten levende enzymen en die gaan simpelweg dood bij een te hoge temperatuur. Hieronder bespreken we de gebruikelijkste watertemperaturen en wanneer je deze het beste kunt gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wassen met koud water?

Koud water is het veiligst voor kleding, omdat het het minst waarschijnlijk is dat kleding krimpt of verkleurt. Het is ook het energie-efficiëntst, wat betekent dat het goedkoper is om te gebruiken. Koud water is het beste voor kleding die gevoelig is voor krimping, zoals wol of kasjmier, of voor kleurvaste kleding, zoals gekleurde T-shirts of gekleurde jeans.

Wassen met warm water?

Warm water is een stap hoger in temperatuur dan koud water en is geschikt voor het wassen van meeste kledingstukken, zoals katoen, linnen en synthetische materialen. Warm water is ook geschikt voor het verwijderen van vlekken en het reinigen van bevuilde kleding.

Wassen met heet water?

Heet water is de hoogste watertemperatuur die u kunt gebruiken voor het wassen van kleding. Het is het beste voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en het desinfecteren van kleding. Het is echter niet aan te raden voor de meeste kledingstukken, omdat het de grootste kans heeft op krimping of verkleuring.


Conclusie

De belangrijkste tip die we je kunnen geven om (met je huidige wasmachine) energie te besparen is altijd een volle wasmachine te draaien en niet elke was, hoeft op een hoge temperatuur. Heb je zonnepanelen, was dan overdag en niet in de avond. Het is aan te raden om altijd het waslabel van het kledingstuk te raadplegen en gebruik te maken van de juiste watertemperatuur voor het wassen van kleding. Je kunt behoorlijk veel energie besparen door het wasgoed goed te sorteren, te wassen met altijd een volle wasmachine en dan ook nog op de juiste temperatuur. Zo valt er behoorlijk veel energie te besparen, ongeacht of je de nieuwste wasmachine hebt of een wat ouder model.

Populaire video voor artikel: Energiezuinig wassen om geld te besparen is een trend

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen