728x90: Bol Ad
Spotlight

Alles wat je moet weten bij de aanschaf van een kamado BBQ

Door - - Prijs-update: 17 april 2024 -

Ben je van plan om een keramische barbecue te gaan kopen, maar wil je je liever eerst nog wat verder oriënteren? Een kamado is over het algemeen duurder dan een normale houtskoolbarbecue. Daarnaast wordt een kamado vaak gebruikt door barbecuechefs of door chefkoks in de keuken. De keramische BBQ bestaat er namelijk in veel verschillende formaten.

Wat is een kamado?

Een ander woord voor kamado is de keramische barbecue. Het is een eivormige houtoven, gemaakt van hitte- en weerbestendig keramiek. De oorsprong van de kamado ligt al 3000 jaar geleden in Azië. Zij gaven de naam 'kamado' aan de barbecue en deze naam gebruiken wij nog steeds. De Amerikanen namen na de Tweede Wereldoorlog het idee van de kamado over van de Japanners. Zij introduceerde het product in Amerika en dat werd een groot succes. Big Green Egg was één van de eerste merken op de markt in Nederland met de kamado. De verkoop begon ooit met de traditionele kamado's uit Azië, maar ondertussen zijn ze vernieuwd met de innovatieve ideeën die we in deze tijd hebben.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Wat kun je met een keramische barbecue?

Een kamado is één van de veelzijdigste barbecues die er bestaat. Je kunt er niet alleen mee grillen of roosteren, maar de opties zijn echt eindeloos. Naast als barbecue is de kamado ook te gebruiken als oven. Zo kun je er pizza's of brood in bakken. Doordat de keramische lagen de warmte zo goed vasthouden en verspreiden, is de temperatuur goed aan te passen naar wens. Zo kun je ervoor kiezen om de temperatuur constant te houden, of kun je deze juist handmatig op de graad nauwkeurig aanpassen. De temperatuur op de graad aanpassen doe je door de ventilatiegaten te openen en sluiten. Bij de meest keramische barbecues vind je aan de onder- en bovenkant een ventilatiegat. Hiermee kun je de toevoer van het zuurstof veranderen en daarmee automatisch de temperatuur.

Doordat je met een kamado wel temperaturen tot 450 graden kunt bereiken, zijn er veel mogelijkheden om gerechten te bereiden. In het kort kun je met een kamado grillen, roosteren, bakken, koken, stomen en zelfs slow-cooking is een optie. Bij slow-cooking houd je lage temperaturen aan van 80 tot ongeveer 99 graden. Deze lage temperaturen geven een rijkere smaak mee aan je vlees. Je kunt het vlees zelfs de avond voor je gaat slapen al opzetten, zodat je het de volgende dag alleen maar hoeft op te warmen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het slechts een paar uur van tevoren op te zetten. Uiteindelijk gaat het om het proces dat de kruiden en specerijen in langere tijd in het vlees kunnen trekken.

Wat biedt een kamado BBQ?

Bakken Warm & koud roken
Grillen Searing (schroeien) met het gietijzeren rooster
Stoven met Dutch Oven Low & Slow cooking

Keramische barbecue of houtskoolbarbecue?

Twijfel je nog tussen deze twee barbecues? Ze hebben veel van elkaar weg, maar toch zijn er ook genoeg verschillen. Zo liggen de prijzen van kamado's vaak hoger dan die van houtskoolbarbecues. Dit komt omdat een kamado meer mogelijkheden heeft. Je kunt hiermee nog lekkerder en beter vlees bereiden. Wij nemen alle verschillen met je door.


Wat heeft de houtskool BBQ te bieden?

Wat zijn de mogelijkheden van houtskool?

 • Mogelijkheden: grillen en roken
 • Aan te steken met verschillende aanmaakmiddelen (briketten, kolen etc)
 • Warmte niet constant en moeilijk nauwkeurig te bepalen
 • Metaal gaat na een tijd roesten of zelfs scheuren
 • Erg budgetproof, begint bij kleine prijsjes
 • Lichtgewicht of makkelijk te rollen via wieltjes
 • Temperaturen tot 300 graden

Wat heeft de keramische BBQ te bieden?

Keramische barbecues:

 • Mogelijkheden: grillen, roosteren, koken, stomen, bakken en slow-cooking
 • Alleen aan te steken met houtskool
 • Warmte zeer constant en nauwkeurig aan te passen via ventilatiegaten
 • Keramiek is stevig, scheurt (bijna) nooit
 • Prijzen liggen vaak hoog, vooral bij de grotere kamado's
 • De grote kamado's zijn zwaar en moeilijk te verplaatsen
 • Temperaturen tot wel 450 graden


Kamado schoonmaken

Een keramische BBQ schoonmaken is eigenlijk vrij eenvoudig. Het belangrijkste is om de barbecue, na het gebruik, dertig minuten op 250 graden aan te steken. Op deze manier verbranden alle overgebleven etensresten. Als het rooster weer is afgekoeld, kun je de etensresten zo veel gemakkelijker verwijderen. Maak het rooster daarna schoon met een normaal schoonmaakmiddel (zonder schuurmiddel). Schoonmaken van het rooster doe je wel altijd door het rooster te verwijderen. De binnenkant van de kamado mag je namelijk niet schoonmaken met een schoonmaakmiddel of water. De kolen die er nog goed uitzien, kun je de volgende keer nogmaals herbruiken. De overige kolen en etensresten verwijder je via het onderste schuifrooster.


Kamado aansteken

Een kamado steek je altijd aan met houtskool. Andere aanmaakmiddelen zoals briketten zijn geen optie. In een normale houtskoolbarbecue kan dit wel, maar een kamado beperkt zich tot het houtskool. Houtskool is het enige aanmaakmiddel zonder chemische stoffen. Als je toch besluit om te testen met andere aanmaakmiddelen, is de kans groot dat je de keramische lagen van je kamado beschadigd. Daarnaast beperk je de unieke smaak van het vlees als je niet met houtskool werkt. De barbecue steek je aan met grote stukken houtskool zonder ruis. Gebruik nooit een houtskoolstarter om sneller te zijn, maar heb juist even geduld. Als je de barbecue in één keer naar de volle temperatuur brengt, kan het keramiek barsten. Dit moet dus altijd geleidelijk gaan.

Als de barbecue eenmaal aanstaat, kun je de temperatuur nauwkeurig bepalen. Zoals we eerder al zeiden, doe je dit door de ventilatiegaten te openen en sluiten. Dit is niet altijd even makkelijk als het nu klinkt. Je moet even het gevoel onder de knie krijgen om de juiste temperaturen te bereiken. Een kamado is niet binnen een paar seconden afgekoeld of verwarmd. Keramische lagen houden de temperatuur namelijk langer vast. Als je het ventilatiegat sluit of opent, moet je zeker wel zo'n 15 minuten de tijd nemen voor deze de juiste temperatuur bereikt. Blijf dus niet constant wisselen met de ventilatiegaten, want dan bereiken je nooit de temperaturen die jij wilt hebben.


Een keramische barbecue met accessoires

Als je de kamado een tijdje in bezit hebt, is het leuk om te testen met verschillende accessoires. Naast deze accessoires om te testen zijn er ook nog een aantal standaard accessoires. Deze standaard accessoires zijn handig om te hebben bij de aanschaf van je barbecue. Denk hierbij aan een hoes voor je kamado, om deze te beschermen tegen weer en wind. Er zijn meer dan genoeg hoezen op de markt in verschillende materialen en formaten, zodat er zeker één bij jouw kamado past. Daarnaast kun je er bij de aanschaf voor kiezen om je kamado om te bouwen tot (mini) buitenkeuken. Dit kun je doen door zijtafels of onderstellen te bestellen. Met een onderstel kun je de keramische barbecue hoger plaatsen. Ze zijn namelijk nogal laag en daardoor kun je last krijgen van je rug als je de BBQ vaak gebruikt. De zijtafels zijn ideaal om het vlees, de tang of ander gereedschap op kwijt te kunnen.

Als je zin hebt om andere dingen te proberen op je kamado, heb je genoeg mogelijkheden in accessoires. Voor keramische barbecues heb je bijvoorbeeld grillverhogers, bakpannen, aardappel grillrekken, burgerflippers of hamburgerpersen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Op deze manier kun je veel verder gaan dan een stukje vlees grillen. Je kunt professioneel aan de slag gaan met allerlei gerechten. Zo kun je bijvoorbeeld broodpannen of muffinhouders kopen om te bakken op je kamado. Of je koopt een pizzasteen, pizzasnijder en pizzaschep om je eigen pizza's te gaan bereiden. Natuurlijk zijn er ook allerlei simpele accessoires zoals schorten, tangen en pannen beschikbaar voor je kamado.


Populaire kamado barbecues

Bekijk hieronder de populairste keramische kamado bbq's van dit moment.

Kamado Joe Classic Joe III met onderstel en zijplanken - te koop vanaf: 2.378,80

Kamado Joe Classic Joe III met onderstel en zijplanken

Kamado Joe Classic Joe II met onderstel en zijplanken - te koop vanaf: 1.499,-

Kamado Joe Classic Joe II met onderstel en zijplanken

Bastard Urban Compact 2021 met onderstel - te koop vanaf: 598,-

Bastard Urban Compact 2021 met onderstel

Kamado Joe Junior met onderstel - te koop vanaf: 579,-

Kamado Joe Junior met onderstel

Populaire video voor artikel: Alles wat je moet weten bij de aanschaf van een kamado BBQ

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen