728x90: Bol Ad
Zaagmachine advies

Welke zaagmachine moet ik kiezen? Wat is de beste zaagmachine?

Door - - Prijs-update: 26 mei 2024 -

Bezig met een verbouwing? Een hondenhok aan het bouwen? Of misschien simpelweg een boomhut, samen met je kids? Een zaagmachine komt altijd van pas. Vind jij het lastig een goed onderscheid te maken tussen de verschillende mogelijkheden en weet je niet zo goed welke zaagmachine handig is voor welke doeleinden? Hieronder lees je meer over de verschillende soorten zaagmachines en helpen we je bij het uitzoeken van een zaagmachine die het beste bij jou past. Bekijk ook onze zaagmachine kopen overzicht met daarin de nieuwste zaagmachines.

Welke soorten zaagmachines zijn er?

Wanneer we kijken naar zaagmachines maken we onderscheid in drie hoofd typen zaagmachines. Deze typen zijn:

Hieronder zullen we even kort uitleggen wat deze drie verschillende zagen precies doen en kunnen:

Decoupeerzaag Een decoupeerzaag is voornamelijk bedoeld voor het uitsnijden van vormen uit platen van maximaal enkele centimeters dik. De decoupeerzaag is voornamelijk geschikt om wat fijnere klusjes uit te voeren, zoals het uitzagen van cirkels, hoeken afronden, hapjes uit materiaal zagen, onregelmatige vormen uit plaatmateriaal zagen.
Afkortzaag Een afkortzaag is een zaag die gemonteerd is op een frame en beperkte bewegingsvrijheid heeft. Beweeg de zaag handmatig naar beneden, en daarmee wordt zaag je het materiaal precies daar door waar jij de zaagsnede wilt hebben. Een afkortzaag is goed om planken mee in te korten.
Cirkelzaag Met een cirkelzaag kun je lange, rechte snedes maken in hout, metaal of kunststof. Een cirkelzaag is bijvoorbeeld goed gezicht voor het op maat zagen van laminaat, kozijnen of plinten. Met een cirkelzaag kun je goed planken of platen in de lengte zagen.

image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Zaagmachine vs handzaag

Waarom een zaagmachine en niet een handzaag? Misschien vraag je je af waarom het nodig is zoveel geld uit te geven aan een elektrische zaag, wanneer je voor een paar euro al een prima handzaag hebt. Dat is een goede vraag, maar daarvoor zijn 2 redenen. Ten eerste scheelt het ontzettend veel tijd en moeite. Een dikke balk zagen kost met de handzaag wel een minuut en veel kracht, met de zaagmachine is deze binnen enkele seconden door. Ten tweede is een zaagmachine veel netter. Met de hand is de kans veel groter dat je slordig bent of per ongeluk scheef zaagt dan met de zaagmachine.


Welke zaagmachine heb ik nodig?

Eerder bespraken we al de verschillende doeleinden waarvoor de verschillende zagen bedoeld zijn. Hierdoor is het duidelijk dat je het beste een decoupeerzaag kunt aanschaffen wanneer je vormen moet uitzagen. Onthoudt hierbij wel dat het hout wat je wil gaan snijden niet dikker dan enkele centimeters kan zijn. Het lijkt misschien alsof het niet zoveel uitmaakt of je een afkortzaag of een cirkelzaag aanschaft wanneer je stukken hout recht af wil snijden. Echter, er is een duidelijk verschil tussen een cirkelzaag en een afkortzaag.

Een cirkelzaag is namelijk beter geschikt wanneer lange en rechte stukken wil snijden. Denk hierbij aan het zagen van brede planken of platen. Een afkortzaag is beter geschikt voor het snijden van kleine stukjes. De afkortzaag gebruik je namelijk meer voor smalle balken of planken. Weet je het niet zeker? Kies dan voor een cirkelzaag, want die is veelzijdiger.


Aandachtspunten bij aanschaf zaagmachine

Waar moet je op letten bij de aankoop van een zaagmachine? Er zijn natuurlijk verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze voor welke zaag je kiest. De belangrijkste daarvan benoemen we hieronder:

Accu Werkt de zaagmachine op accu of op kabel?
Wanneer de zaagmachine op accu werkt, ben je natuurlijk mobieler, maar heb je wel weer de kans dat de zaagmachine leeg gaat. Daarnaast zijn apparaten op accu vaak minder krachtig dan op netstroom. Bekabelde zaagmachines komen makkelijker door dikkere materialen heen.
Veiligheid Hoe veilig is de zaag?
Het is zeker een aanrader dat je een zaagmachine koopt waar een beschermkap op zit. Op deze manier komen de mogelijke opvliegende splinters niet in je gezicht terecht.
Netheid Hoe netjes snijdt de zaag?
Hierbij is het één niet beter dan het ander. Het is alleen belangrijk dat je de goede zaag voor jouw klus kiest. Een decoupeerzaag zaag bijvoorbeeld heel nauwkeurig, maar is daardoor minder sterk. Kies de zaag die goed bij jouw klus past.
Omwisselbaarheid zagen Hoe eenvoudig gaat het verwisselen van de zaagjes?
Iedere zaag wordt op den duur bot. Bedenk goed voor jezelf hoe belangrijk het voor je is dat het verwisselen van zaagjes eenvoudig en snel gaat en maak aan de hand hiervan een keuze. Zaag je weinig, dan is dit minder belangrijk dan wanneer je de hele dag staat te zagen en meerdere zagen per dag verslijt.

Wat is je budget?

Het is belangrijk dat je, voordat je überhaupt gaat kijken naar een zaagmachine, je voor jezelf al bepaalt wat je budget is. Bepaal hoeveel geld je bereid bent uit te geven aan een zaagmachine. Wanneer je dit niet vooraf doet, heb je kans dat je toch je eigenlijke budget overschrijdt, omdat je hier niet duidelijk in was vanaf het begin. De kans ontstaat dan dat je teveel geld uit gaat geven aan de zaag.

Hoe invloedrijk is het budget?

Een grotere en krachtigere zaag is over het algemeen duurder dan een kleinere zaag. Zo is een decoupeerzaag vaak veel kleiner dan een afkortzaag en is daardoor makkelijk dubbel zo duur. Ook kan de prijs van de zaagmachine afhankelijk zijn van hoeveel accessoires je erbij krijgt. Er geldt dan, hoe meer accessoires, hoe hoger de prijs. Bij accessoires kun je denken aan accu’s of reservezaagjes.
Over het algemeen kun je voor niet al te veel geld al een prima zaagmachine aanschaffen en hoef je je hier dus niet te druk over te maken.


Welke andere soort zaagmachines zijn er ook nog?

Hoewel de decoupeerzaag, de afkortzaag en de cirkelzaag de drie belangrijkste soorten zaagmachines zijn, zijn er natuurlijk nog veel meer soorten. Hieronder benoemen we enkele van deze en leggen we uit waarvoor ze handig kunnen zijn:

Reciprozaag Een iets forsere zaag met een erg groot bereik. Niet bedoelt om materialen netjes door te zagen, maar de reciprozaag kan wel een brede variëteit aan materialen aan.
Kettingzaag Natuurlijk heb je ook de kettingzaag. Deze is voornamelijk bedoeld om bomen of dikke takken door te snijden.
Multitool De multitool met daaraan een invalzaag is ideaal voor het zagen van moeilijke hoeken. Je kunt gemakkelijk een klein stukje ergens uitzagen, bijvoorbeeld uit een deur of kozijn.

Populaire video voor artikel: Welke zaagmachine moet ik kiezen? Wat is de beste zaagmachine?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen