728x90: Bol Ad
BBQ tips

Tips voor de onderhoud en schoonmaak van je BBQ

Door - - Prijs-update: 24 juli 2024 -

Een avondje barbecueën met vrienden of familie is altijd gezellig. Goed weer, lekker eten en gezelligheid. Helaas blijf je aan het eind van de avond achter met een vieze BBQ.

Barbeque schoonmaak video's

Het koken op een bbq is een echt feest maar het schoonmaken hoort er helaas bij. Maar het liefst doen we dat zo snel mogelijk en zonder al teveel moeite. Onder de video's hebben we ook nog een aantal schoonmaaktips voor je bbq.


Populaire video voor artikel: Tips voor de onderhoud en schoonmaak van je BBQ

Tip 1: Olie het rooster in

Om het schoonmaken achteraf zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om je rooster tijdens het gebruik schoon te houden. Natuurlijk kan je weleens niet opletten of draai je het vlees iets te laat om. Je zult meteen merken dat aangebrand voedsel ontzettend lastig is om te verwijderen. Vooral als je het laat zitten en er uren later aan gaat beginnen. Al heb je op dat moment niet veel keuze, omdat het rooster gloeiend heet is. Daarom is het verstandig om alvast wat voorbereidingen te treffen. Smeer het rooster voor het barbecueën in met een plantaardige olie, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Je kunt ook een citroen door de midden snijden en deze over het rooster halen. Op deze twee manieren zorg je ervoor dat het vlees niet aan het rooster blijft plakken. Dit scheelt je tijd tijdens het schoonmaken achteraf.


Tip 2: Wacht niet te lang met schoonmaken

Je moet de barbecue altijd even de tijd geven om af te koelen. Je wilt natuurlijk niet je handen verbranden tijdens het schoonmaken. Toch is het verstandig om de barbecue schoon te maken als hij nog een beetje warm is. Hierdoor kun je de etensresten makkelijker van het rooster verwijderen. Als je het rooster de hele nacht laat liggen, is het eten extra aangekoekt en is het moeilijker om schoon te maken. De beste tip om aangebakken etensresten grondig te verwijderen, is met een staalborstel. Het is slim om, als je klaar bent met schoonmaken, nogmaals het rooster in te smeren met wat plantaardige olie. Dit voorkomt het roestproces.


Tip 3: Reinig alle onderdelen

Het rooster is het vervelendste klusje om schoon te maken. Maar de andere onderdelen zijn ook belangrijk en moet je zeker niet vergeten. Je hoeft natuurlijk niet meerdere keren per week de barbecue grondig schoon te maken. Het is vooral belangrijk dat als je de barbecue voor langere tijd gaat opbergen in de schuur of berging, dat je deze schoon terugzet. Verwijder alle onderdelen zoals de vetopvangschaal, de vlammendeksel en losse roosters. Sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser, maar check dit eerst in de handleiding. Soms zitten er grote aangebakken resten aan, die je beter handmatig kunnen verwijderen. De vaatwasser doet dit niet altijd voor je. Als onderdelen niet in de vaatwasser mogen, kun je deze het beste met sop goed schoonmaken. Doe ook meteen de buitenkant van de BBQ, zodat deze mooi glimt voor de volgende zomer. Gebruik altijd een zachte doek voor de buitenkant, zodat je deze niet beschadigd. Hierdoor blijft je barbecue als nieuw.


Tip 4: Opbergen van de BBQ

Er zijn barbecues in veel verschillende formaten. Je hebt tafelmodellen, maar ook buitenkeukens. Als de winter of herfst aanbreekt, is het niet gewoonlijk om de barbecue aan te zetten. Het is dan belangrijk om deze goed te beschermen in de tijd dat je hem niet gebruikt. Je wil natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat en eruit blijft zien als nieuw. Als je een grote buitenkeuken hebt, is het verstandig om een beschermhoes te kopen en die erover heen te doen. Maar als je een kleinere barbecue hebt, zoals een Weber of een kamado, zet je deze bij voorkeur binnen. Op een droge plek, bijvoorbeeld in de schuur of in een berging, is de kans veel kleiner dat de barbecue beschadigd. Als het echt niet anders kan, zorg dan opnieuw voor een goede hoes die beschermt tegen water en vuil van buitenaf.

We hebben ook enkele tips over de schoonmaak en onderhoud per barbecue. Het verschilt namelijk of je een barbecue hebt op gas of kolen. Eén van de weinige nadelen van een houtskoolbarbecue is toch zeker het onderhoud dat er bij komt kijken. Je bent bezig met briketten, kolen en vuur: dus dat zorgt automatisch voor een grotere bende dan gas.

In het kort: de vier tips om je barbecue goed te onderhouden

Het goed onderhouden van je bbq zorgt niet alleen voor een langere levensduur maar ook voor een gezonde maaltijd. Handige tip: een halve ui goed over je hete rooster halen zorgt voor desinfectie.

1 Olie het rooster in

3 Reinig alle onderdelen

2 Wacht niet te lang met schoonmaken

4Berg de bbq netjes op


Tips voor de houtskoolbarbecue

Een houtskoolbarbecue schoonmaken kost wat tijd. Verwijder na het barbecueën de etensresten en de as. Hierdoor maak je de kuip leeg en kun je deze schoonmaken met warm water, afwasmiddel en een zachte doek. Als je dit niet doet, heb je veel last van overbodige rook bij je volgende gebruik. Als de etensresten aangebrand zijn, kun je deze verwijderen met een staalborstel of een stukje staalwol. Als je geen zin hebt om het rooster meteen schoon te maken of als het nog te warm is, kun je dit op een andere manier doen. Smeer het rooster in met afwasmiddel en stop dit in een afvalzak. Laat het de hele nacht weken in het afwasmiddel, zodat je het de volgende dag gemakkelijk kunt verwijderen. Je kunt ook een halve citroen of halve ui over het lauwe rooster halen, om de etensresten soepeler te verwijderen.


Tips voor de gas- of elektrische barbecue

Een gasbarbecue of elektrische barbecue schoonmaken is een stuk eenvoudiger en kost daarmee ook veel minder tijd. Het is belangrijk dat je eerst de grote stukken achtergebleven etensresten verwijderd. Deze gooi je gewoon in de prullenbak. Daarna ga je aan de slag met de hardnekkige stukken. Het is een goede tip om de deksel op de barbecue te doen en deze daarna aan te zetten op de hoogste stand. Dit voelt niet natuurlijk, maar het werkt erg goed. Hiermee verbrand je alle resten zo erg dat je deze daarna makkelijk kunt verwijderen. Dit kun je verwijderen met een borstel. Doe het niet met harde voorwerpen zoals een ijzeren tang of vork, want daar beschadig je de barbecue onnodig mee. Een zachte doek is ook een mogelijkheid, maar met een borstel haal je altijd meer vuil weg. Let wel op, je bent bezig met gas en/of elektriciteit. Voor je gaat soppen met water, haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Dit is belangrijk, want anders ontstaan er gevaarlijke situaties.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen