728x90: Bol Ad
Koffiemachine Tips

Hoe gebruik je een Chemex? Stap-voor-stap handleiding

Door - - Prijs-update: 24 juli 2024 -

Heb je ooit gehoord van een Chemex-koffiezetapparaat? Het is een prachtige glazen koffiezetapparaat dat niet alleen mooi is om te zien maar ook koffie van topkwaliteit levert. Als je op zoek bent naar een koffiezetapparaat dat zowel functioneel als mooi is, dan is een Chemex misschien wel iets voor jou. In deze stap-voor-stap handleiding laten we je zien hoe je een Chemex gebruikt om de perfecte koffie te maken. Onze experts geven inzicht in ons top 10 koffiemachine artikel waarin we de beste koffiemachines extra hebben uitgelicht.

Wat is een Chemex?

Een Chemex-koffiezetapparaat is een glazen koffiezetapparaat dat is ontworpen door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm. Het is een elegant koffiezetapparaat dat bestaat uit een glazen karaf, een houten kraag en een lederen koord. Het apparaat wordt gebruikt om koffie te zetten met behulp van een papieren filter, waardoor de koffie een zeer zuivere smaak heeft of bekijk ook ons artikel wat gaat over hoe gebruik je een percolator voor lekkere koffie?.

Bereidingsmethode

app storeJe kan natuurlijk altijd een handige brew koffie app gebuiken maar, hier is hoe je een heerlijke kop koffie met je Chemex kan maken:


Stap 1: Maal je koffiebonen

De eerste stap bij het maken van koffie met een Chemex is het malen van je koffiebonen. Het is belangrijk om je bonen niet te fijn te malen, omdat dit de doorlooptijd van het water kan vertragen en je koffie bitter kan maken. Een medium grove maling is ideaal voor het gebruik van een Chemex.

Stap 2: Plaats de papieren filter

Nadat je je koffiebonen hebt gemalen, plaats je een papieren filter in de bovenkant van de Chemex. Zorg ervoor dat de driehoekige vouw van de filter naar de tuit wijst. Dit zorgt voor een gelijkmatige stroom van het water door de koffie.

Stap 3: Spoel de papieren filter

Voordat je begint met het zetten van koffie, is het belangrijk om de papieren filter te spoelen met heet water. Dit zorgt ervoor dat de papieren smaak van de filter verdwijnt en dat de filter goed op zijn plaats blijft zitten. Giet het hete water over de filter en de karaf en gooi het water vervolgens weg.

Stap 4: Voeg de gemalen koffie toe

Voeg de gemalen koffie toe aan het papieren filter. Het is belangrijk om de koffie gelijkmatig te verdelen, zodat het water gelijkmatig door de koffie stroomt. Een goede richtlijn is om ongeveer 7 gram koffie per 100 ml water.

Stap 5: Verwarm het water

Verwarm het water tot ongeveer 93 graden Celsius. Het is belangrijk om het water niet te heet te laten worden, omdat dit de koffie kan verbranden. Gebruik bij voorkeur een waterkoker of een waterverwarmer met een temperatuurregelaar om de temperatuur van het water nauwkeurig te kunnen controleren.

Stap 6: Giet het water

Giet langzaam het verwarmde water over de gemalen koffie in de papieren filter. Begin in het midden en werk dan in een cirkelvormige beweging naar de rand toe. Laat het water even rusten om de koffie te laten "bloomen". Dit betekent dat de koffie begint uit te zetten en de smaken vrijkomen.

Stap 7: Voeg meer water toe

Voeg vervolgens meer water toe, in dezelfde cirkelvormige beweging, totdat de Chemex bijna vol is. Laat het water dan rusten totdat al het water door de koffie is gestroomd. Dit duurt meestal 3-4 minuten.

Stap 8: Serveer de koffie

Nadat al het water door de koffie is gestroomd, haal je de papieren filter uit de Chemex en gooi je deze weg. Roer de koffie in de karaf voorzichtig door en serveer het in een kopje. Geniet van je perfect gebrouwen kopje koffie!

In de horeca gebruiken ze ook wel herbruikbare filters
In de horeca gebruiken ze ook wel herbruikbare filters

Tips

Hieronder nog enkele tips voor het gebruik van een Chemex:

 • Gebruik vers gemalen koffiebonen voor het beste resultaat.
 • Experimenteer met verschillende soorten koffiebonen en malingen om je favoriete smaak te vinden.
 • Gebruik een keukenweegschaal om de hoeveelheid koffie en water nauwkeurig af te meten.
 • Reinig de Chemex na gebruik grondig met warm water en een beetje afwasmiddel. Vermijd het gebruik van schurende materialen om de Chemex te reinigen.
 • Bewaar de Chemex op een droge en veilige plaats om breuk te voorkomen.

Verschillende malingen en zetmethodes

In de vorige tabel hebben we je de benodigdheden en tips gegeven om de perfecte kop koffie te zetten met een Chemex-koffiezetapparaat. Maar er zijn nog meer handige tips die je kunnen helpen om het beste uit je Chemex te halen. Daarom hebben we hieronder een nieuwe tabel opgesteld met extra informatie over de verschillende malingen en zetmethodes die je kunt gebruiken om je favoriete koffiesmaak te bereiken.

Maling Zetmethode
Grof Geschikt voor een langzame extractie en een rijkere, intensere smaak
Medium grof Geschikt voor een medium extractie en een gebalanceerde smaak
Medium Geschikt voor een snelle extractie en een zachtere, fruitige smaak
Medium fijn Geschikt voor een snelle extractie en een sterkere, scherpere smaak
Fijn Geschikt voor een zeer snelle extractie en een bittere, zure smaak
Extra fijn Niet aanbevolen voor een Chemex, kan verstopping van de filter veroorzaken

Deze tabel geeft een overzicht van de verschillende malingen en zetmethodes die je kunt gebruiken met een Chemex-koffiezetapparaat om verschillende smaken te bereiken. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende malingen en zetmethodes om te ontdekken welke smaak het beste bij jou past. Zo kun je jouw Chemex-koffiezetapparaat optimaal gebruiken en genieten van heerlijke koffie.

Veelgestelde vragen

Hoeveel koffie moet ik gebruiken voor een Chemex?

Voor de Chemex wordt vaak een ratio van 1:15 of 1:17 aangeraden. Dat betekent dat je ongeveer 60 gram koffie nodig hebt voor 1 liter water. Dit kun je gemakkelijk afmeten met een keukenweegschaal. Experimenteer echter gerust met de hoeveelheid koffie totdat je jouw favoriete smaak hebt gevonden.

Hoe maak ik de Chemex schoon?

Om de Chemex schoon te maken, spoel je deze na gebruik grondig af met warm water en eventueel een beetje afwasmiddel. Zorg ervoor dat je de Chemex goed uitspoelt, zodat er geen zeepresten achterblijven. Droog de Chemex vervolgens af met een droge doek. Je kunt de Chemex ook af en toe schoonmaken met een mengsel van azijn en water om eventuele koffieresten en vlekken te verwijderen.

Hoe kan ik de smaak van mijn koffie aanpassen met de Chemex?

Er zijn verschillende manieren om de smaak van je koffie aan te passen met de Chemex. Zo kun je experimenteren met verschillende soorten koffiebonen en malingen om de smaak te veranderen. Daarnaast kun je ook de zetmethode aanpassen door bijvoorbeeld de brouwtemperatuur, brouwtijd en doorlooptijd aan te passen. Vergeet niet om de verhouding tussen koffie en water aan te passen om te voorkomen dat je koffie te zwak of te sterk wordt. Door te experimenteren en te proeven, kun je jouw ideale koffiesmaak ontdekken met de Chemex.


Conclusie

Het gebruik van een Chemex-koffiezetapparaat kan ingewikkeld lijken, maar met deze stap-voor-stap handleiding ben je goed op weg naar het maken van de perfecte kop koffie. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en aandacht te besteden aan de details, zoals de maling van de koffiebonen en de temperatuur van het water. Met deze tips en trucs zul je binnen de kortste keren genieten van heerlijke, zuivere koffie met een Chemex.

 • Kwetsbaar glaswerk, Vereist enige vaardigheid en oefening om de perfecte koffie te maken
 • Milieuvriendelijk, Hoge kwaliteit koffie, Traditionele brouwervaring
 • Populaire video voor artikel: Hoe gebruik je een Chemex? Stap-voor-stap handleiding

  Populaire producten
  Met handige prijsvergelijker

  Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

  Vergelijk alle prijzen