728x90: Bol Ad
Airfryer tips

Hoe maak je eenvoudig en snel een airfryer schoon?

Door - - Prijs-update: 18 april 2024 -

Je Airfryer schoonmaken

Hoe kun je het beste de airfryer schoon houden en waar let je op bij het schoonmaken van je airfryer? Hieronder geven we de beste airfryer schoonmaaktips. Met een airfryer kun je eenvoudig de heerlijkste recepten bereiden, van snacks tot groentes. Om die heerlijke gerechten te kunnen blijven maken, is het belangrijk dat je de luchtfriteuse goed schoon houdt.

1. Airfryer mand schoonmaken?

De gerechten, die je bakt, worden in het airfryer mandje gelegd, waardoor etensresten hier makkelijk achterblijven. Als er veel etensresten zijn vastgeplakt aan de mand, laat de airfryer mand eerst even weken in een bak met warm kraanwater en een paar druppels afwasmiddel. Daarna kun je de mand schrobben met een afwasborstel en zachte spons. Gebruik geen harde schuursponzen, agressieve schoonmaakmiddelen of hardnekkige ontvetters, want hiermee kun je de antiaanbaklaag beschadigen. De meeste airfryer manden kun je ook in de vaatwasser zetten.Handig: haal de stekker uit het stopcontact een half uur voordat je begint met schoonmaken zodat de airfryer goed kan afkoelen


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.2. Airfryer binnenpan schoonmaken?

De opvangbak zit onder de mand en vangt etenssappen en het vet op. De binnenpan kan daarom best smerig worden. Ook de opvangbak van de airfryer is gemakkelijk schoon te maken. Net als het mandje, kun je hem gewoon in de vaatwasser zetten. Ook is het mogelijk om de binnenpan met de hand schoon te maken, met warm water en een afwasmiddel. Gebruik wederom geen harde schuurspons om te voorkomen dat de baklaag beschadigt. Na het schoonmaken droog je de binnenpan met een theedoek.Handig: wanneer je wilt voorkomen dat de opvangpan erg vies wordt, kan je tijdens het bakken de pan bedekken met bakpapier of aluminiumfolie.


3. Airfryer verwarmingselement schoonmaken

Het kan gebeuren dat er vetspetters of etensresten op het verwarmingselement terecht komen. Dit kan een aangebrande geur verspreiden. Maak het verwarmingselement schoon met een zacht sponsje of een zachte borstel met een mild schoonmaakmiddel. Droog het af met een zachte theedoek. Gebruik geen schuursponsjes of metalen gereedschappen.

Handig: gebruik voor lastige hoekjes een goedkope tandenborstel met wat afwaswater


4. Airfryer buitenkant schoonmaken

Een gewone friteuse bevat frituurvet en worden daarom vaak vet aan de buitenkant. Gelukkig heeft een airfryer hier geen last van, maar soms valt er toch een druppeltje vet op de buitenkant. Wanneer de buitenkant van de airfryer vet of vies is geworden, dan kun je dat eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek, eventueel met wat schoonmaakmiddel. Ook bij de buitenkant is het verstandig geen schuurspons te gebruiken, want zo kunnen er krassen ontstaan. Droog de buitenkant met een theedoek af.


5. Airfryer natuurlijk fris laten ruiken

Ruikt je airfryer nog steeds niet helemaal fris na het schoonmaken? Smeer dan het mandje en de opvangpan in met het sap van één citroen. Het citroensap neutraliseert de geurtjes en het ruikt heerlijk fris. Smeer de binnenpan en het mandje in met een halve citroen, plaats de pan en het mandje terug in de airfryer en laat dit zo een half uur staan. Daarna moet je het nog even goed afspoelen.


6. Airfryer onderdelen in de vaatwasser

Van de meeste airfryers zijn de opvangpan en mand vaatwasmachinebestendig en kunnen gewoon door de vaatwasser schoongemaakt worden. Kijk nog wel even voor dat je dit doet in jouw airfryer handleiding, wat er precies bij jouw airfryer mogelijk is. Wel zo handig.


Airfryer schoonmaken veel gestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn airfryer schoonmaken?

Na het bereiden van je eten kun je er beter een gewoonte van maken om hem direct schoon te maken en niet in de kast te zetten voor de volgende keer. De airfryer mand en opvangbak moeten toch echt elke keer schoongemaakt worden. Gelukkig kunnen deze 2 onderdelen gewoon in de vaatwasser zetten.

Kun je de airfryer schoonmaken met baking soda?

Ja, je kunt een airfryer ook schoonmaken met baking soda. Het mandje en opvangbak kun je gewoon in de vaatwasser zetten, maar het verwarmingselement is het lastigste onderdeel om schoon te maken. Daarnaast heeft het verwarmingselement af en toe een grondigere schoonmaakbeurt nodig. Baking soda is een goed middel om het verwarmingselement grondig te maken. Baking soda is een milieuvriendelijk product. Volg de volgende stappen:

  1. Twee eetlepels baking soda in een kom.
  2. Voeg een eetlepel warm water toe en meng het een papje.
  3. Doop een oude tandenborstel in het papje.
  4. Poets voorzichtig het verwarmingselement schoon.
  5. Droog het verwarmingselement af met een theedoek of een microvezeldoekje.

Kun je de airfryer schoonmaken met groene zeep?

Ja, om de airfryer te ontvetten kun je groene zeep gebruiken. Groene zeep is een milieuvriendelijk product. Groene zeep is zacht en een goede ontvetter is en daarom prima te gebruiken als schoonmaakmiddel voor je airfryer.

Airfryer schoonmaken video

Hieronder een uitleg-video over het hoe je het beste een airfryer kunt schoonmaken.

Populaire video voor artikel: Hoe maak je eenvoudig en snel een airfryer schoon?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen